Sarkozi pred sudom zbog korupcije: Žrtva sam laži

Svet 07. dec. 202021:11
Podeli:
Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi danas je u nastavku suđenja za korupciju i trgovinu uticajem, izjavio da nikada nije bio deo koruptivne prakse i da je bio žrtva laži.

Sarkoziju se sudi nakon nekoliko decenija duge političke karijere, između ostalog, i zbog navodnog pokušaja podmićivanja sudije.

Bivši francuski predsednik optužio je tužioce da sprovode „lov na veštice“.

Povezane vesti:

„Dozvolite mi da svečano kažem da nikada nisam počinio ni najmanji čin korupcije. Nikada. Nikada nisam zloupotrebio svoj uticaj, navodni ili stvaran“, rekao je Sarkozi, koji je bio predsednik od 2007. do 2012. godine.

„Nikad nisam lagao“

Tužioci tvrde da je Sarkozi ponudio sudiji Gilberu Aziberu unosan posao u Monaku u zamenu za poverljive informacije o istrazi navodnih ilegalnih isplata koje je dobio od vlasnice kompanije L’Oreal Lilijan Betenkort, za svoju predsedničku kampanju 2007. godine.

To je izašlo na videlo, rekli su tužioci, kada su prisluškivani razgovori između Sarkozija i njegovog advokata Tijerija Hercoga.

„Aziber mi ništa ne duguje“, branio se Sarkozi.

„Nikada nisam lagao. Ali u ovoj priči je bilo laži o meni“, dodao je.

Hercogu i Aziberu se takođe sudi za korupciju i zloupotrebu položaja, kao i za “odavanje profesionalnih tajni”. Ako budu osuđeni, njima preti do 10 godina zatvora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar