Sarajevo: Trubama i zastavama protiv nasilja nad Bošnjacima

Svet 04. sep. 202015:27
Podeli:
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Oko 50 automobila prodefilovalo je centrom Sarajeva u znak protesta zbog poslednjih nemilih dešavanja u bošnjačkim sredinama u Crnoj Gori, a koje se dešavaju u senci postizbornih previranja u toj zemlji.

Kolona automobila prošla je centrom Sarajeva, građani su trubili i isticali zastave BiH, Crne Gore i Sandžaka, a defile je počeo u 14 sati na Bentbaši sa ciljem prolaska kroz ceo grad i završetkom događaja na Ilidži.

Organizatori kolone su organizacije „Bošnjački pokret“ i „Narodni front“, dok se s druge strane Udruženje “Zavičajni klub Pljevljaka i prijatelja u BiH”, ogradilo od događaja.

Sejfudin Tokić, predsednik Bošnjačkog pokreta, kazao je da su okupljeni građani iskazali logičnu reakciju koji imaju stanovnici Sarajeva.

„To je reakcija zbog svih pokušaja reinkarnacije politike koja je počinila i proizvela najveća stradanja, najveće zločine, genocid i opsadu Sarajeva – to je velikosrpska politika koja preti novim torturama i proterivanju Bošnjaka Crne Gore“, rekao je Tokić.

Foto: Facebook/Samir Kadribasic

On je kazao da je generalna poruka kolone mir i kažnjavanje ratnih zločinaca koji se još uvek kreću u redovima SPC-a i režimu Aleksandra Vučića.

Pročitajte još:

„Ko će formirati vlast u Crnoj Gori to je stvar Crne Gore – ne uplićemo se u unutrašnje prilike druge zemlje. Ali Bošnjacima se mora garantovati sigurnost imovine i života. Vlast mora biti uspostavljena na osnovu onoga što želi većina, a to je evroatlanski put“, kazao je Tokić.

Podsetimo, Bošnjaci u Crnoj Gori meta su nacionalističkih i fašističkih napada. Izgrednici razbijaju stakla na verskim i kulturnim objektima Bošnjaka uz ispisivanje poruka „Turci“ i „Nova Srebrenica“.

Iako su incidenti naišli na osudu iz gotovo svih političkih organizacija, do sada niko nije odgovarao.

Komentari

Vaš komentar