Saradnica Navaljnog štrajkuje glađu: Sprečena sam da se kandidujem na izborima

Svet 27. jul. 202115:14
Podeli:
Violeta Grudina i Navaljni Foto:twitter/violettagrudina

Violeta Grudina, saradnica Alekseja Navaljnog i potencijalna kandidatkinja ruske opozicije najavila je štrajk glađu jer kako tvrdi, namerno je sprečena da se prijavi za septembarske izbore time što je bila prinuđena na karantin u kovid bolnici.

Pročitajte još:

Grudina, saradnica ruskog opozicionara koji je takođe štrajkovao glađu, izjavila je da je protiv svoje volje bila prinuđena na karantin. Njena objava štrajka glađu u ponedeljak motivisana je činjenicom da zdravstvena ustanova u kojoj je bila smeštena nije predala dokumentaciju koju je prikupila za kandidaturu na predstojećim izborima za gradsko veće.

„Savršeno sam zdrava. Vitalna sam kao devojčica, ali su me zatvorili sa ljudima kojima je očigledno loše. Baš je gadno“, tvrdi Grudina.

Sredinom jula zaista je bila zaražena koronom, ali se oporavila, izjavila je za britanski Indipendent. U vreme kada je sud u Murmansku, u severnoj Rusiji, naredio da bude hospitalizovana početkom jula, test na koronu je pokazao da je negativna.

Violeta Grudina Foto:twitter/violettagrudina

„Jedini cilj ovog karantina je da me drže u bolnici do 4. avgusta kada rok za registraciju istekne“, dodala je.

Doktori su odbijali da pričaju sa njom, kao i da predaju ključna dokumenta izbornim vlastima. U bolnici nije dobila medicinski tretman, niti su joj uradili testove. Grudina takođe tvrdi da su pošiljke koje su joj bile upućene, negde zagubljene.

„Glavni doktor zapravo jeste predao dokumenta lokalnoj komisiji za izbore, ali sopstvena!“, tvrdi ona.

Doktor Arkadij Amozov na prethodnim izborima bio je predstavnik Putinove partije „Jedinstvena Rusija“, dok se na predstojećim izborima kandiduje kao nezavisan kandidat.

Od 9. aprila, kada je Grudina odlučila da učestvuje u lokalnim izborima, nailazi na prepreke sa svih strana. Prvo je njena izborna kancelarija bila opljačkana, zatim je nepoznato lice pucalo na prostorije, u njenom domu je podmetnut požar, a pomoćnike joj je hapsila policija.

Grudina je izjavila da je osećala „dužnost“ da učestvuje u najkontrolisanijim ruskim izborima nakon raspada SSSR-a, te da je donela odluku da pokuša da se kandiduje. Čak i pošto je organizacija njenog mentora Alekseja Navaljnog zabranjena kao ekstremistička, Grudina nije imala nameru da se povuče.

„Prva sam kandidatkinja koja je u kovid bolnici pripremala papirologiju za izbore. Nemam pojma kako će se stvari razvijati i okončati, ali ovo je već najapsurdnija kampanja u političkoj istoriji“, zaključila je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar