Podeli
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Farmaceutska kompanija Sanofi obavezala se da će proizvesti milione doza Fajzerove/Biontekove vakcine protiv koronavirusa u pokušaju da se ubrza vakcinacija stanovništva.

Pročitajte još:

Francuski farmaceutski gigant dozvoliće Bionteku da koristi njihovu fabriku u Frankfurtu odakle će prve doze krenuti ovog leta, saopšteno je iz Sanofija. Dogovorom je predviđena proizvpdnja više od 125 miliona doza vakcine za tržište Evropske unije.

Pokušaji Sanofija da sa drugom farmaceutskom kompanijom proizvede sopstvenu vakcinu protiv korone nisu urodili plodom pa francuska vakcina neće biti spremna do leta, kao što se očekivalo. Ovim dogovorom, prenosi Blumberg, neki gubici biće nadoknađeni i ubrzaće se komplikovan proces pakovanja i distribucije vakcine koja zahteva čuvanje na ultra niskim temperaturama.

Agencija procenjuje da su slični dogovori i drugih kompanija vrlo mogući kako bi se što više i što brže ljudi vakcinisali.

“Imali smo kašenjenje sa jednim kandidatom za vakcinu i odlučili smo da iskoristimo to vreme i mobilišemo naše proizvodne kapacitete da pomognemo Fajzeru”, rekao je RTL-u Olivije Božilo, šef Sanofijevih operacija u Francuskoj. On je naglasio da je to redak slučaj da jedan proizvođač pomaže rivalu.

Fajzer i Biontek traže načine da povećaju proizvodnju vakcina i u pregovorima su sa drugim snabdevačima i fabrikama.

Lonca grup, švajcarska kompanija koja proizvodi Moderninu vakcinu saopštila je danas da rade na tome da nađu način da povećaju proizvodnju i da su spremni da pomognu drugim proizvođačima vakcina.

Sanofijev kandidat za vakcinu koji su razvijali sa kompanijom GlaksoSmitKlajn Plc. ulazi u novu fazu kliničkih testiranja u februaru i mogao bi da se na tržištu pojavi u poslednjem kvartalu godine. Ispitivanja u decembru pokazala su da njihova vakcina nije efikasna kod starijih osoba zbog greške u formuli.

Sanofi planira i da krene sa kliničkim ispitivanja sopstvene vakcine u februaru ili martu a posle najava o saradnji i novoj vakcini njihove akcije su na pariskoj berzi skočile 1 procenat.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar