Salviniju se sudi zbog migranata, preti mu 15 godina zatvora

Svet 17. apr. 202119:11
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Sud na Siciliji je doneo odluku o pokretanju procesa protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija za otmicu, zato što 2019. godine nije dozvolio jednom španjolskom humanitarnom brodu sa migrantima i izbeglicama da uplovi u italijansku luku, zbog čega su gotovo tri nedelje proveli na otvorenom moru. Bivšem ministru  preti 15 godina zatvora ako ga proglase krivim, a to bi moglo da znači da više ne sme da obnaša dužnosti u vladi.

Mateo Salvini, lider desničarske partije Liga, prisustvovao je preliminarnom saslušanju u sudu u Palermu.

On je putem Tvitera poručio da je siguran da je uradio ispravnu stvar u skladu sa italijanskim zakonima i da je zabranivši uplovljavanje spasilačkog broda Otvorene ruke „branio bezbednost i dostojanstvo Italije“.

 

Tužilaštvo u Palermu Salviniju stavlja mu na teret otmicu, pošto je migrante primorao da provedu nedelje na moru ispred ostrva Lampeduza u avgustu 2019. godine. Tokom te krize, neki migranti su se u očajanju bacili u more, a kapetan broda je molio da mu se omogući da uplovi u bezbednu, zatvorenu luku.

Na kraju, posle 19 dana agonije, dozvoljeno je da se preostala 83 migranta sa broda iskrcaju u luci u Lampeduzi.

Salvini je prema migrantima sprovodio politiku čvrste ruke u vreme dok je bio ministar policije, u prvoj vladi premijera Đuzepea Kontea, 2018. i 2019. godine.

Dok je sa jedne strane zahtevao od zemalja EU da prihvate migrante koji su preko mora stizali do Italije, Salvini je istovremeno je tvrdio da humanitarci spasavanjem izbeglica samo ohrabruju krijumčare ljudi, a da njegova nepopustljiva politika spasava živote pošto migrante odvraća od riskantne plovidbe.

Suđenje će početi u Palermu 15. rujna.

Bivšem ministru  preti 15 godina zatvora ako ga proglase krivim na kraju dugog procesa u tri faze.

Konačna presuda mogla bi da znači i da više ne sme da obnaša dužnosti u vladi.

Protiv Salvinija se vodi istraga zbog još jedne slične situacije u vezi sa migrantima, i to zbog toga što je u avgustu 2019. zabranio brodu italijanske obalske straže Gregoreti da sa spašenim migrantima – brodolomnicima uplovi u luku grada Augusta, na Siciliji.

Tužilac iz Katanije koji vodi taj slučaj preporučio je prošle sedmice da se Salviniju ne sudi, navodeći da je on samo sprovodio vladinu politiku kada je odlučio da 116 migranata ostane punih pet dana na moru.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar