Sad znamo čemu služe ruske i kineske dezinformacije o koroni

Svet 31. mar. 202010:14
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NOEL CELIS / POOL

Rusija i Kina širenjem neistina o koronavirusu nastoje da prodube strah od pandemije, izazovu paniku i nepoverenje na Zapadu i odvrate pažnju od sopstvenih borbi protiv epidemije, ocenjuju svetski mediji.

Pozivajući se na američki obaveštajne zvaničnike i diplomate, Njujork tajms piše da Kina i Rusija koriste širenje novog koronavirusa za kampanju dezinformacija nastojeći da dovedu u sumnju način na koji SAD postupaju s krizom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rusija i Kina, kao i Iran značajno su povećali distribuciju dezinformacija o koronavirusu od januara, čak ponavljajući i pojačavajući tudju propagandu i neistine, izjavila je koordinatorka Centra za globalni angažman pri Stejt departmentu Lea Gabrijel.

Gabrijel kaže da je taktika Rusa da puste lažnu poruku koju Kinezi i Iranci pokupe i promovišu, a zatim će se u Rusiji plasirati kineska ili iranska verzija poruke kako bi to izgledalo kao novi podaci koji su nezavisno nastali negde drugde.

Foto:EPA/WU HONG

Pročitaj i:

Iako Kina ima dugu istoriju propagande i nastojanja da prilagodi svet vlastitom narativu o geopolitičkim pitanjima, retko je trošila ogromne resurse na teorije zavere .Ali, to se promenilo tokom pandemije, ističe Njujork tajms, dodajući da su se u visoko koordiniranoj kampanji kineski zvaničnici i institucije usredsredili na dve naracije: da su SAD krive za poreklo virusa i da je Komunistička partija uspešno suzbila virus nakon teške borbe, potvrdjujući superiornost kineskog sistema.

Kineski početni neuspesi u borbi protiv virusa sprečili su vladu u Pekingu da pokrene propagandnu kampanju o promociji vlastitih dostignuća prisilivši je da prihvati dezinformacije ruskog stila, rekao je Metju Krenig, bivši zvaničnik CIA i autor nove knjige o rastućoj konkurenciji između Kine i SAD.

„Deo razloga zbog kojeg Kinezi kopiraju ruski način je taj što su pogrešno upravljali krizom. Ali oni uče od Rusa“, rekao je.

Jedinica za dezinformacije Evropske unije tvrdi da je Rusija preusmerila svoje propagandne napore ka Evropi i prema NATO-u šireći teorije zavere o koronavirusu, dok američki zvaničnici tvrde da veb stranice uskladjene s Kremljom trguju teorijama zavere radi širenja straha u Evropi i političkih podjela u SAD, ocenio je Njujork tajms.

Brzinu širenja koronavirusa svetom nadmašila je zasljepljujuća lavina čarobnjaštva i propagande na društvenim mrežama a veliki deo njih navodno potiče iz Rusije, ocenio je urednički tim Vašington posta ističući da je, kao i uvek po pitanju odnosa sa Zapadom, glavna valuta Moskve dezinformacija.

Foto: Tanjug/ Ju Peng/Xinhua via AP

U Vašingtonu je visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao Kongresu da su lažni internetski nalozi, veb stranice i tradicionalni mediji, sve pod okriljem Kremlja, produbili strah od pandemije „kako bi pokušali da unaprede svoje prioritete“.

Dokument Evropske unije, o kojem je Rojters ranije izveštavao, otkriva da su ruski mediji pod kontrolom države iskoristili krizu javnog zdravstva kako bi započeli ambicioznu kampanju dezinformacija na Zapadu čiji je cilj da poseju seme panike i nepoverenja.

Prtparol EU je rekao da se Moskva „igra ljudskim životima”, dok je ruski portparol, Dmitrij Peskov, odbacio te navode kao „rezultat antiruske opsesije“. No, ističe urdnički tim Vašington posta, u širenju neistina o korona virusu, Rusija nije jedini prestupnik.

Foto:EPA-EFE/LUKAS COCH

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zao Lijian doveo je u sumnju činjenicu da je virus poreklom iz kineske provincije Vuhan, neutemeljeno sugerišući da ga je tamo dostavila američka vojska.

S druge stane, naglašava Vašington post, američki političari su takođe uskočili u propagandne ratove – Tom Koton, republikanac u Arkanzasu i poverenik Donalda Trampa tvrdi da je laboratorija u Vuhanu, gde su opasni patogeni predmet istraživanja, možda izvor koronavirusa.

Uznemireni vrtlogom glasina, neosnovanim nagađanjima i lažima, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti molili su javnost da to ne deli na drštvenm mrežama. Nažalost, ukazuje Vašington post, rusko uplitanje u američke izbore 2016. pokazalo je da je Amerika plodno tlo za takve informativne ratove. Poenta je u pravljenju zbrke, bacanju sumnje na sve i slabljenju američkog političkog tela, što kao sredstvo napada može našteti jednako kao i sam virus, zaključuje vašingtonski list.

Foto:EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Volstrit žurnal prenosi komentar Stanislava Žarina, portparola poljske službe za sigurnost koji tvrdi da su poslednjih dana Poljsku pogodile dve dezinformacione kampanje povezane s pandemijom te da Rusija koristi lažne vesti da bi oklevetala Poljsku i izazvala destabilizaciju Evrope.

Žarina navodi da je prva dezinformacija plasirana 22. marta kada je citiran Alesio Diamato, visoki zdravstveni zvaničnik u italijanskoj regiji Lacio, tvrdeći da je Poljska zaplenila rusku zaštitnu opremu namenjenu njegovoj regiji oboleloj od korona virusa.

Optužbe su prenele neke od najvećih medijskih kuća u Italiji, dok su korisnici interneta u Italiji optužili Poljsku za nedostatak empatije i kršenje evropske solidarnosti. Ali, ističe Žarina, poljsko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da se oduzimanje maski nikada nije desilo.

Naknadno je italijanska ambasada u Varšavi potvrdila da će se „isporuka maski u Italiju uskoro odvijati bez većih problema“, ali nije rekla da li su početne priče istinite ili neistinite.

Otprilike u isto vreme, 23. marta, poljsko-italijanski odnosi bili su meta još jedne akcije kampanje dezinformacijama, navodi autor komentara u Volstrit žurnalu. Aleksej Puškov, ruski senator i bivši predsednik Odbora za medjunarodna pitanja u Dumi, napisao je da je Poljska zatvorila svoj vazdušni prostor ruskom avionu koji isporučuje pomoć Italiji. Tvrdio je da je odluka Poljske primorala avion da krene obilaznim putem, odgadjajući isporuku medicinske opreme.

Izjave ruskog zvaničnika preneli su mediji i korisnici interneta ne samo u Rusiji, već i u zemljama Evropske unije poput Italije i Irske.

Foto:EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Nekolicina političara iz zemalja članica EU takodje je podržala naraciju da su poljske vlasti bile toliko zaslepljene antiruskim osećajima da su povredile Italiju za vreme krize, samo da bi omalovažili Rusiju. Bile su to ponovo lažne vesti, ističe Žarina dodajući da su poljske vlasti takodje otkrile da ruska vojna letelica nikada nije planirala da prodje kroz poljski vazdušni prostor, nije podnet zahtev za pristup.

Sutradan, 24. marta, Puškov je izbrisao svoj tvit u kojem je pisao o poljskim potezima.