SAD: Traži se zabrana knjiga s LGBT tematikom

Svet 24. apr. 202021:57 > 21:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DAVID CHANG

Osam od deset "najspornijih" knjiga koje roditelji i uopšte pripadnici društvene zajednice u SAD žele da se uklone sa polica knjižara i biblioteka jesu one koje se odnose na tematiku u vezi sa LGBT+ populacijom.

Kako se navodi u godišnjem izveštaju Američkog bibliotekarskog društva (ALA), to je do sada najveća zabeležena netrpeljivost prema knjigama koje se bave LGBT+ tematikom, prenosi Rojters.

„Svedoci smo nazadnom trendu u odnosu na različitost i nastojanjima da se utišaju glasovi LGBT zajednice i, zaista, da se ti glasovi ponovo gurnu u plakar“, izjavila je Debora Stoun, šefice odedeljenja ALA za intelektualne slobode.

Ona je rekla da je to pokušaj da se ono što je u vezi s LGBT temama proglasi neodgovarajućim za mlade, čak i kada odgovara njihovom uzrastu.

Na vrhu liste su „Džordž“ Aleksa Žinoa o mladoj trans devojci i „Beyond Magenta: Transgender Teens Speak Out“ Suzane Kuklin.

Kako navodi Rojters, primedbe na ove knjige zasnovane su na verskim ubeđenjima i na tradicionalnim pogledima na porodicu.

Na trećem mestu je „Last Week Tonight with John Oliver

Presents a Day in the Life of Marlon Bundo“, parodija knjige za decu „A Day in the Life of Marlon Bundo“ Karen i Šarlote Pens, supruge i ćerke potpredsednika SAD Majka Pensa, poznatog po konzervativnim stavovima.

Šefica organizacije GLAAD Sara Elis izjavila je da nije iznenađena ovakvim primedbama.

„Suočeni smo poslednjih godina sa alarmantnim i dobro dokumentovanim porastom anti-LGBT retorike, politikama i nasiljem“, rekla je Sara Elis Rojtersu.

Ona je navela da inkluzivne knjige govore LGBTQ porodicama i njihovoj deci o značaju odnosa prema drugima i pozivaju na ljubaznost i prihvaćanje drugih. „Nema ništa sporno u tome“, istakla je Sara Elis.

Na listi spornih knjiga su, između ostalih, i romani o Hariju Poteru Džoan Rouling i „The Handmaid`s Tale“ Margaret Etvud.

Rojters podseća da su se na ranijim listama knjiga čija se zabrana tražila u školama i bibliotekama našla i kultna dela američke književnosti „I Know Why the Caged Bird Sings“ Maje Angelou, „O miševima i ljudima“ Džona Stajnbeka i „Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar