SAD traže oslobađanje dvojice novinara u Mjanmaru

Svet 02. jun. 202120:48
Podeli:
Deni Fenster
Deni Fenster Foto: Handout via REUTERS

Zvaničnica američkog Stejt departmenta zatražila je danas hitno oslobađanje dvojice američkih novinara koje su uhapsile vojne vlasti u Mjanmaru.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman rekla je da su hapšenja Danijela Fenstera i Nejtana Maunga vrlo zabrinjavajuća i zatražila da se oslobode i da im se dozvoli da se vrate kući svojim porodicama.

„Slobodni i nezavisni mediji neophodni su za izgradnju prosperitetnih, otpornih i slobodnih društava. Pritvor Danijela i Nejtana kao i hapšenja i primena nasilja od strane burmanske vojske prema drugim novinarama predstavlja nedopustiv napad na slobodu izražavanja u Burmi“, rekla je Šerman novinarima u Bangkoku, nazivajući Mjanmar njegovim ranijim imenom.

Ovo je njeno prvo putovanje u inostranstvo od kada je stupila na dužnost, tokom kojeg će posetiti Belgiju, Tursku, Indoneziju, Kambodžu i Tajland.

Fenster, 37, generalni direktor časopisa Frontier Mjanmar, priveden je na međunarodnom aerodromu u Jangonu 24. maja dok se spremao da uđe na let za Kuala Lumpur u Maleziji na putu za Detroit u SAD, da obiđe porodicu.

Maung i državljanin Mjanmara Hantar Njein, suosnivači portala vesti Kamajut media (Kamayut Media) uhapšeni su 9. marta prema Komiptetu za zaštitu novinara (CPJ) koji sepoziva na medije u Mjanmaru.

Vojna hunta u Mjanmaru pučem je došla na vlast u februaru posle svrgavanja izabrane šefice vlade Aung San Su Ći. Vojna hunta je uhapsila još dva strana novinara, Poljaka Roberta Bocijaga i Japanca Jukija Kitaczujmija koji su u međuvremenu deportovani.

Prema mjanmarskom Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, oko 90 novinara je uhapšeno od kada je vojska preuzela vlast, a više od pola njih je još u pritvoru dok se njih 33 skriva.

Udruženje, koje detaljno vodi podatke o uhapšenim i umrlim od kada je vojska došla na vlast, navodi da se više od 4.400 ljudi nalazi u pritvoru, uključujući 110 koji su već osuđeni

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar