SAD sprema nove sankcije za Severni tok 2

Svet 18. jan. 202120:29
Podeli:
Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

SAD obavestile su evropske saveznike o planovima za sankcionisanje ruskog broda "Fortuna", koji je umešan u izgradnju gasovoda Severni tok 2 od Rusije do Nemačke, preneo je danas nemački poslovni dnevnik ''Handelsblat''.

Američka administracija rekla je zvaničnicima u Berlinu i drugim evropskim prestonicama da će sankcije stupiti na snagu sutra kao deo Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima sankcijama (CAATSA).

Rečeno je da će sankcije biti uvedene brodu koji postavlja cevovode i njegovom vlasniku KVT-RUS.

“Handelsblat“ je citirao portparola Severnog toka 2 koji je rekao da je na Evropskoj uniji i vladama uključenih zemalja da zaštite kompanije od bilo kakvih sankcija.

Portparol američke ambasade u Berlinu rekao je “Handelsblatu“ da će Vašington nastaviti da preduzima „sve neophodne i odgovarajuće korake“ kako bi sprečio Severni tok 2.

Američka vlada se nada da će Nemačka preispitati svoj stav o Severnom toku 2, dodao je on.

Prema podacima o praćenju brodova Refinitiv, “Fortuna“ je i dalje usidrena u Baltičkom moru u blizini Rostoka u severnoj Nemačkoj.

Severni tok 2, dizajniran da udvostruči kapacitet postojećeg podmorskog gasovoda Severni tok od Rusije do Nemačke, postao je sporna tačka između Moskve i Vašingtona, jer SAD žele da smanje oslanjanje Evrope na rusku energiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar