SAD smeštaju migrantske porodice u hotele, fali im prostor

Svet 10. apr. 202109:49 > 10:00
Podeli:
Migranti, Amerika
Foto: REUTERS/Paul Ratje

Migrantske porodice će biti smešteni u hotelima u oblasti Finiksa u SAD kao odgovor na sve veći broj ljudi koji prelaze američko-meksičku granicu, saopštile su sinoć američke vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Američka služba za imigraciju i carine (ICE) će zauzeti hotele duž jugozapadne američke granice uključujući u Finiksu, u američkoj državi Arizoni i u Čendleru predgradju Finiksa koje se nalazi oko 240 kilometara severno od granice.

Agencija nije navela koje hotele će zauzeti, ukazujući da će prema ugovoru čiji je iznos 86,9 miliona dolara, objavljenom prošlog meseca sa kompanijom Endevros (Endeavors Inc), obezbediti oko 1.200 hotelskih kreveta u državama Teksas i Arizona.

Migrantske porodice u proseku ostaju manje od 72 sata radi obrade podataka. ; Prve porodice koje će biti smeštene u hotele prema ugovoru trebalo je da stignu juče.

Granična patrola našla je 52.904 porodice duž meksičke granice prošlog meseca, u odnosu na 19.286 u februaru i 3.455 u martu 2020. godine. U ugovoru sa Endevorom se navodi da vlasti očekuju da će u dvanaesetomesečnom periodu koji se završava 30. septembra biti zabeležen najveći broj dolazaka porodica u poslednjih 20 godina.

Trećina porodica prošlog meseca je ubrzanom procedurom proterana iz SAD prema saveznim ovlašćenjima vezanim za pandemiju korona virusa, kojima se ne pruža ljudima mogućnost da traže azil. Imigracione vlasti omogućavale su porodice sa decom mladjom od šest godina ulazak u zemlju dok im se slučajevi reše.

Meksiko takodje odbija da primi nazad porodice iz centralnoameričkih država sa malom decom posebno u državi Tamaulipas koja se graniči sa dolinom Rio Grande u Teksasu u SAD , i predstavlja najfrekventniji koridor za ilegalne prelaze. SAD prevoze neke porodice avionom do drugih graničnih gradova, San Dijego i El Paso, odakle ih proteraju nazad u Meksiko.

Administracija SAD se trudi da nadje dodatni prostor da smesti porodice i decu bez pratnje. Granična patrola je u martu evidentirala gotovo 19.000 dece koja putuju sama prošlog meseca, što je najviši broj u jednom mesecu do sada.

Američka uprava za zdravlje i socijalna pitanja, deci bez pratnje često uspe da pronadje njihove roditelje ili bliske rodjake, a obezbedila je za njihov smeštaj i prostore u konferencijskim centrima, vojnim bazama i drugim mestima namenjenim za veća okupljanja.

Foto: REUTERS/Paul Ratje

Zvaničnici okruga Los Andjeles su juče naveli da će njihov sajam biti upotrebljen za privremeni smeštaj do 2.500 dece bez pratnje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar