SAD šalje dosad najmoćnije oružje Kijevu: Metu može da pogodi na 160 km

Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs/TANJUG/AP/REUTERS/Profimedia/EPA-EFE

Sjedinjene Države ove nedelje će najaviti isporuku naprednog sistema protivvazdušne obrane Ukrajini, raketa zemlja - vazduh srednjeg i dugog dometa, saznaje CNN. Ukoliko se to i dogodi, ovo će biti najmoćnije oružje koje su SAD do sada poslale Kijevu, jer ove rakete metu mogu da pogode metu sa čak 160 kilometara udaljenosti.

Predsednik Džozef Bajden, koji je trenutno na sastanku zemalja G7 u Nemačkoj, nedavno je najavio da će SAD za Ukrajinu obezbediti „napredniji raketni sistem i municije“, dok se rat s Rusijom zaoštrava.

Pročitajte još:

To bi moglo da se dogodi i danas, jer se će se tokom dana predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i njegov američki kolega, zajedno sa ostalim čelnicima zemalja G7, sastati virtuelnim putem.

Kao odgovor na zahteve ukrajinskih snaga, za ovu nedelju najavljeno je i slanje druge vojne pomoći, uključujući dodatnu municiju i radarske sisteme za obranu protiv raketa. Ukrajinske službe zahtevale su protivraketni odbrambeni sistemi, poznat kao NASAMS, koji može pogoditi mete na udaljenosti većoj od 160 kilometara. javlja da će ukrajinske snage morati proći i obuku za korištenje takvog sistema.

Iz SAD-a sada već redovno najavljuju dodatnu sigurnosnu ponoć Ukrajini, piše CNN.

Prošle nedelje, Bajdenova administracija najavila je dodatnih 450 miliona dolara u vojnoj pomoći, uključujući četiri višestruka raketna sistema HIMARS, municiju za topništvo i drugo oružje.

Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Sean Gallup

Prošle nedelje objavio da SAD predviđa duge i iscrpljujuće borbe u istočnom delu Ukrajine, s velikim ljudskim i vojnim gubicima na obe strane. Veruju da ruske snage planiraju da nastave sa intenzivnim napadima na istoku s ciljem iscrpljivanja ukrajinskih snaga i NATO-ove vojne pomoći. Ukrajinci ubrzano troše municiju iz sovjetske ere, namenjeno za starije sisteme i zapadne vlade suočavaju se s teškom odlukom o povećanju vojne pomoći, na koju se Džozef Bajden već obvezao.

"Nastavićemo s predvođenjem sveta i osiguravanju istorijske vojne pomoći i podrške ukrajinskoj borbi za slobodu", napisao je Bajden.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Šojgu u Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar