SAD: Razgovori sa talibanima bili iskreni i profesionalni

Svet 11. okt. 202109:40
Podeli:
Ned Prajs
Ned Prajs; Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia

SAD su danas saopštile da je prvi susret "oči u oči" između visokih američkih i talibanskih zvaničnika, nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, bio "iskren i profesionalan", i da je američka strana ponovila da će se talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po rečima.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je rekao da se američka delegacija u razgovorima održanim za vikend u Dohi, fokusirala na bezbednosne i terorističke pretnje, na siguran prolaz za građane SAD, kao i za druge strane državljane i Avganistance, kao i na ljudska prava, uključujući značajno učešće žena i devojaka u svim aspektima avganistanskog društva, prenosi agencija Rojters.

On je rekao da su dve strane takođe razgovarale o „američkom pružanju velike humanitarne pomoći, direktno avganistanskom narodu“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Razgovori su bili iskreni i profesionalni sa američkom delegacijom koja je ponovila da će se talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po rečima“, navodi se u saopštenju Prajsa.

Međutim, nije rečeno da li je postignut bilo kakav sporazum.

U subotu je katarska televizija Al Džazira, citirajući vršiooca dužnosti avganistanskog ministra spoljnih poslova, prenela da su talibanski predstavnici tražili od američke strane da ukine blokadu deviznih rezervi avganistanske centralne banke.

U saopštenju se navodi da je ministar Amir Kan Mutaki takođe rekao da će Vašington ponuditi Avganistancima vakcine protiv korona virusa, i da su dve strane razgovarale o „otvaranju nove stranice“ između dve zemlje.

Američki zvaničnici su izjavili da održani sastanak predsetavlja nastavak „pragmatičnih angažmana“ sa talibanima, a ne „priznavanje ili davanje legitimiteta“ toj grupi.

BONUS VIDEO Talibanski red za pasoše

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar