SAD proširile optužnicu protiv Asanža

Svet 29. jun. 202014:25
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Američko Ministarstvo pravde objavilo je najnoviju optužnicu protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u kojoj se on sumnjiči da je na konferencijama u Evropi i Aziji regrutovao hakere koji bi mogli da obezbede poverljive informacije za njegovu veb stranicu, kao i da je bio u dosluhu sa članovima hakerskih organizacija.

Izmenjena optužnica ne sadrži više od 18 tačaka, međutim, tužioci kažu da ona ističe Asanžove napore da nabavi i objavi tajne podatke, prenosi AP.

Pored regrutovanja hakera na konferencijama, optužnica tereti Asanža da je bio u dosluhu sa hakerskim grupama Anonimusi i LulzSec, kao i da je sarađivao sa 17-godišnjim hakerom koji mu je davao informacije ukradene iz banke i audio snimke visokih vladinih zvaničnika.

Asanžov advokat Beri Polak izjavio je da „neumoljiva potraga vlade za Džulijanom Asanžom“ predstavlja ozbiljnu pretnju novinarima i pravu javnosti da zna.

„Današnja dopuna optužnice je još jedno poglavlje u naporima američke vlade da ubedi javnost da se njena potraga za Džulijanom Asanžom zasniva na nečemu drugom osim na objavljivanju istinitih informacija koje su važne za novine“, rekao je advokat.

Asanž je uhapšen prošle godine nakon što je proteran iz ambasade Ekvadora u Londonu gde je boravio od 2012. godine i trenutno se nalazi u pritvoru gde čeka odluku da li će biti izručen SAD.

Američko Ministarstvo pravde sumnjiči ga za zaveru sa bivšim američkim vojnikom Čelsi Meningom zbog odavanja poverljivih dokumenata.