SAD primile 335 miliona dolara odštete od Sudana

Svet 01. apr. 202100:16
Podeli:
Abdel Fatah al-Burhan, Sudan
Abdel Fatah al-Burhan Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL

Sjedinjene Američke Države potvrdile su u sredu da su primile 335 miliona dolara odštete od Sudana za žrtve atentata koje je 1998. izvela Al-Kaida i potvrdile da sada žele “otvoriti novo poglavlje” u odnosima s Kartumom.

U sklopu sporazuma koji je ostvaren krajem 2020. nakon diplomatske borbe i dugih pravnih procedura, sudanska vlada je pristala da isplati tu odštetu i kamate žrtvama atentata na ambasade SAD-a u Keniji i Tanzaniji i na američki vojni brod USS Cole u Jemenu 2000. u kojima je poginulo više od 200 ljudi.

Taj novac je bio položen na blokirani račun sve dok američka vlada nije uklonila Sudan sa američke crne liste zemalja koje podržavaju terorizam, što je sinonim za sankcije i prepreke za ulaganja.

POGLEDAJTE JOŠ:

To je sada učinjeno, Sudan je maknut s liste u decembru, a Stejt Department je prošle nedelje obavestio američki Kongres o ponovnoj uspostavi „suverenog imuniteta za Sudan“ prema zakonu s kraja 2020., naveo je u sredu američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju, i dodao da je novac deblokiran 11 marta, objavio je CNN.

Američko pravosuđe je ocenilo da je Sudan odgovoran što je na svojoj teritoriji tokom 1990.-ih primio šefa Al-Kaide Osamu bin Ladena i zbog toga je ta zemlja 1993. stavljena na američku crnu listu.

U sklopu kompromisa koji je ispregovarala vlada bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, prelazna sudanska vlada je pristala da prizna državu Izrael.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar