SAD: Predstavnički dom glasa o pomoći za ugrožene pandemijom

Svet 26. feb. 202120:55
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Predstavnički dom američkog Kongresa glasaće o novčanom paketu pomoći ugroženima pandemijom koronavirusa vrednom 1,9 hiljada milijardi dolara koji je predložio predsednik Džozef Bajden. Očekuje se da će članovi Predstavničkog doma, tela koje je pod kontrolom demokrata, glasati po partijskoj pripadnosti – što daje velike šanse usvajanju predloga.

Većina republikanaca protivi se izdvajanjima koji bi trebalo da nadoknade troškove vakcina i drugih medicinskih materijala za borbu protiv pandemije Kovida 19. Broj preminulih od posledica te bolesti ovee nedelje premašio je pola miliona građana, dok su milioni i dalje nezaposleni.

Tim paketom bi bila obezbeđena i direktna isplata dodatnih 1400 dolara pojedincima, domaćinstvima, malim preduzećima i lokalnim vlastima.Paket bi takođe obezbedio dodatnih 1.400 američkih dolara direktnih plaćanja pojedincima i hitnu finansijsku pomoć domaćinstvima, malim preduzećima i lokalnim i državnim vladama.

Tim predlogom su obuhva’ene naknade za nezaposlene i poreske olakšice za građane sa nižim prihodima, kao i porodice sa decom. Takođe i pomoć poslovnom sektoru, poput ugostiteljstva i avio-industrije.

Odnos snaga u Predstavničkom domu je 221 na prema 211 u korist demokrata. Predsedavajuća Nensi Pelosi poručila je da se nada da će gotovo sve demokrate podržati predlog zakona o olakšicama za ugrožene pandemijom.

Saopšteno je da je podneto 730.000 zahteva za pomoć nezaposlenima što je, kako je ukazao Sekretatijat za rad, za 111.000 manje u odnosu na broj prijavljenih pre dve sedmice.

Po okončanju rasprave i glasanja u Predstavničkom domu – čitava stvar preelazi u Senat gde je odnos između republikanaca i demokrata izjednačen – 50:50. Glas koji bi mogao da prevagne ima aktuelna američka potpredsednica Kamala Haris.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar