SAD: Predlog zakona koji bi omogućio sankcije Kini

Svet 13. maj. 202009:02
Podeli:
Foto:Shutterstock

Ugledni američki senator i blizak politički saveznik predsednika Donalda Trampa, Lindzi Grejem, predložio je zakonski akt kojim bi se američkom predsedniku omogućilo da uvede dalekosežne sankcije Kini, ukoliko zvanični Peking ne dozvoli punu istragu događaja koji su doveli do širenja novog korona virusa.

Grejem je izjavio da je uveren da „…nije bilo obmane koju je sprovela Komunistička partija Kine, virusa ne bi bilo u SAD gde je od posledica zaraze, do sada preminulo više od 80.000 ljudi“, preneo je sinoć Rojters.

„Siguran sam da Kina neće pristati na saradnju sa ozbiljnim istražnim timom, osim ako je primorana“, ocenio je Grejem.

Kako je objasnio, zakon o odgovornosti za kovid-19 obavezao bi predsednika SAD da u roku od 60 dana Kongresu pruži na uvid dokaze da je Kina odobrila punu i kompletnu istragu o svojoj odgovornosti za širenje virusa koju predvode SAD, njeni saveznici ili SZO.

Grejem je naglasio da se Kongresu moraju predstaviti i dokazi da je Kina zatvorila životinjske pijace koje mogu da ugroze zdravlje ljudi, kao i da su pušteni na slobodu pro-demokratski aktivisti iz Hongkonga uhapšeni nakon pandemije.

Ovaj zakon omogućio bi predsedniku da uvede raznovrsne sankcije Kini kao što su zamrzavanje računa, zabrane putovanja, uskraćivanje viza kineskim državljanima, odbijanje kreditnih zahteva kineskim kompanijama i zabrana trgovanja na Vol stritu.

U izradi ovog predloga zakona učestvovala su i osmorica senatora iz redova Republikanske stranke.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije još odgovorila na zahtev da prokomentariše ovaj predlog zakona, ali zvanični Peking insistira da je Kina transparentna u pogledu izbijanja epidemije korona virusa u Vuhanu.

Brojni Trampovi kritičari, ugledni novinari, urednici i bivši zvaničnici, saglasni su da bi Kina trebalo da pruži dodatne odgovore o širenju virusa, ali upozoravaju da američka adminstracija samo traži načine kako da pažnju javnosti skrene sa, kako smatraju, usporenog odgovora zvaničnog Vašingtona na epidemiju korona virusa u SAD.

Komentari

Vaš komentar