Počinje suđenje policajcu-ubici Džordža Flojda

Svet 29. mar. 202111:12
Podeli:
Foto:David Himbert / AFP / Profimedia

Suđenje Dereku Šovinu, belom američkom policajcu optuženom za ubostvo Afroamerikanca Džordža Flojda u maju prošle godine, počinje danas.

Šovina su prolaznici u Mineapolisu snimili kako duže od devet minuta kleči na Flojdovom vratu dok ga ovaj moli da prestane i govori da ne može da diše. Incident je izazvao masovne proteste u SAD i širom sveta zbog policijske brualnosti i rasizma.

Šovin, 45, je jedan od četvorice policajaca koji su optuženi za ubistvo. Protiv njega su podnete najozbiljnije optužbe, uključujući optužbu za ubistvo koja nosi zatvorsku kaznu do 40 godina zatvora. Šovin, koji je otpušten iz policije, tvrdi da nije kriv.

Foto:Tanjug/Hennepin County Sheriff’s Office via AP

Porodica i prijatelji Džordža Flojda održali su bdenje pre suđenja i zatražili pravdu. „Tražimo od sistema da bude pravedan“, rekao je Flojdov brat Terens. Drugi brat Filonis rekao je novinarima da mu treba „pravda za Džordža. Treba nam osuđujuća presuda“.

Pročitajte još:

Suđenje

Porota će biti anonimna i neće se snimati, dok će se suđenje prenositi preko televizije. Očekuje se da će tužilaštvo pustiti snimak na kome se vidi Šovin kako kleći na Flojdovom vratu. Da bi dobili presudu, moraju da dokažu da je Šovinovo ponašanje igralo „značajan faktor“ u Flojdovoj smrti, piše BBC.

Očekuje se da će Šovinov tim pokušati da igra na kartu da je Flojd koristio drogu pre hapšenja što je moglo da doprinese njegovoj smrti, kao i postojeći zdravstveni problemi. Takođe će pokušati da predstave da je Šovin samo pratio policijsku proceduru.

Petnaest porotnika – devet žena i šest muškaraca – je izabrano. Njih devet su beli a šest crni ili multietničkog porekla. Jedan porotnik, koji je bio zamena u slučaju da neko otpadne pre početka suđenja, danas će biti razrešen svoje dužnosti pa će porotu činiti 12 porotnika plus dve zamene.

Porotnici su morali da popune upitnike vezano za svoje poznavanje slučaja, kao i da li su ranije imali kontakata sa policijom i kakve su im medijske navike.

Očekuje se da će suđenje trajati četiri sedmice. Sudnica u centru Mineapolisa ograđena je betonskim barijerama, žičanom ogradom.

Iz sveta i regiona čitajte:

Šta se dogodilo Džordžu Flojdu

Flojd, 46, kupovao je cigarete u prodavnici u južnom Mineapolisu 25. maja 2020. Prodavcu se učinilo da je koristio lažnu novčanicu od 20 dolara i pozvao je policiju nakon što je Flojd odbio da vrati cigarete.

Policija je stigla, stavila mu lisice ali kada su pokušali da ga stave u auto on je počeo da se opire. Završio je licem na pločniku i sa policajčevim kolenom na vratu.

Šovin mu je klečao na vratu više od devet minuta. Druga dva policajca su mu pomogla da ga obori na pod i drži dok je treći sprečio očevice da se umešaju.

Više od 20 puta je Flojd rekao da ne može da diše. Na snimku koji je kružio medijima, vidi se kako ga policija unosi u automobil. Proglašen je mrtvim u bolnici, sat kasnije.

Komentari

Vaš komentar