SAD odbacile optužbe zbog prevare protiv kineskih naucnika

Svet 24. jul. 202115:14
Podeli:
zastava kina sad amerike amerika kine
Zastave Kine i SAD, FOTO: AP Photo/Andy Wong, File

Program američkog Ministarstva pravde čiji je cilj zaštita američke tehnologije od Kine odustao je od pet krivičnih postupaka protiv kineskih naučnika nakon što je nacrt interne analize Federalnog istražnog biroa (FBI) doveo u pitanje glavnu pretpostavku za istražne radnje, navodi se u sudskim dokumentima.

Pročitajte još:

Zastupnici građanskih sloboda kritikovali su „Kinesku inicijativu“ kao rasnu pristrasnost, a sudije su u nekoliko sudskih postupaka izrazile skepticizam u vezi sa FBI taktikom ispitivanja naučnika.

U četvrtak i petak, američka vlada podnela je federalnim sudovima zahteve za odbacivanje optužbi u pet slučajeva kineskih istraživača uhapšenih prošle godine zbog optužbi za prevaru sa vizama. Svi su se izjasnili da nisu krivi za falsifikovanje zahteva za vizu radi prikrivanja vojnih veza, kao i za druge optužbe.

Predlozi za odbacivanje slučajeva podudaraju se sa posetom zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman Kini danas i sutra.

Svih pet hapšenja dogodilo se pre otprilike godinu dana kada su odnosi između SAD-a i Kine bili na najnižoj tački, a sada dve najveće svetske ekonomije teže da krenu napred u problematičnim odnosima.

Ministarstvo za pravdu saopštilo je da odbacuje slučajeve u „interesu pravde“.

Kineski zvaničnici sa sedištem u SAD nisu odmah želeli da daju komentar na razvoj događaja.

„Nedavni razvoj događaja u nekolicini slučajeva koji uključuju optužene sa navodnim, neotkrivenim vezama sa Narodnooslobodilačkom vojskom Narodne Republike Kine podstakao je ministarstvo da preispita ove postupke“, navodi se u izjavi portparola Ministarstva za pravosuđe Vina Hornbukla, bez detalja o kakvom razvoju događaja se radi.

Sudska dokumentacija podneta ovog meseca u dva slučaja obuhvatala je nacrt analize FBI koja je dovodila u pitanje koliko je istraga bila korisna u zaštiti tehnologije razvijene u Sjedinjenim Državama. U izveštaju se kaže da je pitanje o vojnoj službi u zahtevu za vizu, zbog kog su naučnici privedeni, bilo nejasno.

Analiza je napisana kao reakcija na Službu za analizu kineskog tehnološkog transfera u FBI koja je u februaru nominovana za nagradu zasnovanu na „velikom uticaju“ „hapšenja studenata NOA“, odnosno kineske Narodno oslobodilačke armije. Lider jedinice FBI nije se složio oko uticaja hapšenja i uklonio je jedinicu iz nominacija za nagradu, navodi se u sudskim dokumentima.

Upitan o sudskom podnesku, zvaničnik Ministarstva za pravosuđe odgovorio je elektronskom poštom da je „nacrt analize podstakao dodatna pitanja i zahteve branioca koje nismo mogli da rešimo“ pre početka suđenja. U jednom od slučajeva trebalo je da počne suđenje u ponedeljak.

Zvaničnik je rekao da bi u većini slučajeva kazne biti godinu dana ili manje i da je optuženima za to vreme ograničena sloboda, bilo u zatvoru ili uz kauciju.

Advokati odbrane rekli su da je jedini zločin njihovih klijenata to što se kose s američko-kineskom politikom.

Džon Heman, advokat kineske istraživačice mozga Song Čen, rekao je da su bili „zahvalni“ i da su primili s olakšanjem to što je postupak protiv nje obustavljen i što je „vlada učinila pravu stvar“.

BONUS VIDEO: Velike poplave u Kini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar