SAD: Moguća izlivanja nafte nakon uragana Ida

Svet 02. sep. 202109:05
Podeli:
Grand Ajl uragan Ida Grand Isle
Ostrvo Gradn Ajl posledice uragana Ida Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Nedavni snimci iz vazduha ukazuju na nešto što izgleda kao kilometrima dugačka naftna mrlja u blizini platforme u Meksičkom zalivu nakon uragana Ida, saopštilo je američko regulatorno telo koje prati okeane i atmosferu.

Fotografije Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), zajedno sa drugim koje je AP snimio iz helikoptera u utorak, takođe prikazuju lučke objekte u Luizijani, rafinerije nafte i brodogradilišta gde je prošao uragan i gde je primetan sjajni trag, tipičan za izlivanje nafte i goriva u vodi.

Državni regulatori u Luizijani saopštili su u sredu da nisu uspeli da pristupe do pogođenog područja, a kao razlog naveli su izazovne uslove u zoni koja je pogođena prirodnom katastrofom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na fotografijama NOAA prikazana je crna mrlja koja pluta Zalivom u blizini velike platforme u vlasništvu „Enterprajz Ofšor Driling“ kompanije sa sedištem u Hjustonu koja se nije oglašavala po ovom pitanju.

Na snimcima AP od utorka takođe su vidljive značajne poplave u rafineriji „Filips 66 Eliens“ na obali reke Misisipi, južno od Nju Orleansa, a u nekim delovima objekta vidljiv je sjaj u duginim bojama na vodi koja vodi prema reci.

Portparil kompanije je na pitanje o izveštajima o popuštanju nasipa u blizini rafinerije u ponedeljak, saopštio da u objektu ima „nešto vode“ i naglasio da su operacije zustavljene pre oluje.

Nakon što su upoznati sa fotografijama koje ukazuju na tragove nafte u vodi, iz rafinerije su potvrdili tragove nepoznatog porekla i naglasili da je on lokalizovan unutar objekta i prijavljen regulatornim agencijama, kao i da je u toku sanacija.

Sedam rafinerija u Luizijani zatvoreno je u sredu zbog nevremena, a one zajedno čine oko 9 odsto svih američkih rafinerijskiih kapaciteta, prema američkom Ministarstvu energije.

Iz američke Agencije za zaštitu životne sredine, saopštili su juče da za sada nisu primili izveštaje o značajnim izlivanjima ili drugim pretnjama po životnu sredinu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar