Bajden poručio migrantima: Ostanite kod kuće

Svet 18. mar. 202109:24
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Esteban Biba

Američki predsednik Džo Bajden ima jednostavnu poruku za migrante iz Centralne Amerike koji razmišljaju o dolasku u SAD: Ostanite kod kuće.

Pročitajte još:

„Mogu da jasno kažem: nemojte da dolazite“, izjavio je Bajden u intervjuu za mrežu ABC Njuz. „Ne napuštajte svoj grad ili zajednicu.“

Broj tinejdžera i dece bez pratilaca koji su privedeni na ulasku u SAD iz Meksika proteklih nedelja je znatno porastao i u februaru iznosio skoro 30.000. Sjedinjene Države imaju poteškoće da svima obezbede dovoljno kreveta, i nastoje da pronađu rođake koji već žive u zemlji ili ljude spremne da se staraju o njima.

Bajden, koji je na položaju skoro dva meseca, zaustavio je izgradnju zida na granici za koji se zalagao bivši predsednik Donald Tramp, i odlučio da sprovodi, kako kaže, „humaniju imigracionu politiku.“

Bajdenovi republikanski protivnici kažu da se njegov stav svodi na otvorenu granicu. SAD i dalje izbacuju iz zemlje odrasle osobe i porodice koje pokušavaju da pređu granicu iz Meksika, ali pokušavaju da pronađu smeštaj deci koja su bez pratnje ušla u Ameriku.

Voditelj ABC Njuz Džordž Stefanopulos pitao je Bajdena: „Da li je bila greška ne predvideti da će doći do tog skoka?“

„Pre svega, taj rast se događao u protekle dve godine“, odgovorio je predsednik. „2019. i ’20, takođe je došlo do skoka.“

Novinar je primetio: „Ovaj bi mogao da bude još gori“, sa čim se Bajden složio. Međutim, odbacio je ideju da migranti pokušavaju da uđu u zemlju zato što ga doživljavaju kao „finog čoveka.“

„Verujem da ćemo do sledećeg meseca imati dovoljno kreveta da se staramo o toj deci koja nemaju gde da odu.“

Predsednik je, međutim, dodao da suštinski razlozi za migraciju iz zemalja Centralne Amerike – Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, uz Meksiko, moraju da se razmotre i rešavaju.

„Nije da neko u ovom trenutku sedi u Gvadalahari u Meksiku – koja i nije najveći problem u ovom trenutku – i kaže: „Imam sjajnu ideju, hajde da prodamo sve što imamo, damo kriminalcima, damo im našu decu da ih odvedu preko granice, da ih ostave u pustinji gde ne govore jezik. Zar to ne bi bilo zabavno?“, rekao je Bajden.

„Nije to razlog zašto ljudi dolaze. Oni dolaze jer žive u lošim uslovima. Neki, pak, dolaze da bi imali bolje uslove iz ekonomskih razloga. Oni se ne kvalifikuju za ulazak u SAD, Ali u međuvremenu, moramo da se postaramo da imamo dovoljno kreveta za njihovu decu“, dodao je on.

Iz sveta i regiona čitajte:

O migrantima i u Predstavničkom domu

Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas u sredu je odgovarao na teška pitanja i republikanaca i demokrata o porastu broja migranata, dok je svedočio na sednici odbora za unutrašnju bezbednost u Predstavničkom domu.

Majorkas je u utorak rekao da su SAD na putu da registruju najveći broj migranata koji stižu na jugozapadnu granicu u proteklih 20 godina.

Veliki broj migranata na granici ubrzano postaje politički važan momenat za Bajdena u ranoj fazi mandata. U ponedeljak je Kevin Makarti, lider manjine u Predstavničkom domu, poveo grupu republikanskih članova Kongresa na granicu u El Pasou u Teksasu i objavio: „Ovo je kriza koju je izazvala predsednička politika nove administracije. Nema drugog načina nego da se ovo nazove Bajdenovom graničnom krizom.“

Reforma američke imigracione politike je odavno zakočena u Vašingtonu. Demokrate se, u principu, zalažu za manje restrikcije ulaska migranata u zemlju, dok republikanci obično usvajaju tvrđu liniju. Pokušaji da se dođe do sveobuhvatnih reformi su više puta doživeli neuspeh proteklih godina.

Majkoras kaže da se broj migranata koji pokušavaju da uđu u zemlju stalno povećava od prošlog aprila.

„Vidimo decu staru šest ili sedam godina kako dolaze na granicu, bez pratnje odrasle osobe. Ta deca su izložena rizicima, i okončali smo praksu prethodne administracije da ih izbacimo iz zemlje.“

Sekretar kaže da vlasti pokušavaju da decu spoje sa članovima porodice koji već žive u SAD, ili drugim, proverenim sponzorima koji mogu da se staraju o njima.

Prvobitno, posle pritvaranja deca na granici, imigracioni zvaničnici su zakonom obavezani da ih predaju Sekretarijatu za zdravstvo u roku od 72 sata, ali Majorkas kaže da, zbog velikog broja migranata, taj rok nije uvek ispunjen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar