SAD: Kineski državljanin uhapšen zbog krađe softvera

Svet 29. avg. 202010:45 > 10:46
Podeli:
Foto: Shutterstock

Kineski državljanin koji je radio na kalifornijskom univerzitetu uhapšen je i optužen za uništavanje tvrdog diska računara tokom istrage američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) o mogućem prenosu osetljivog softvera u Kinu, saopštilo je sinoć američko ministarstvo pravosuđa.

Guan Lei (29) iz Alhambre u Kaliforniji, istraživač sa Univerziteta u Kaliforniji u Los Anđelesu, uhapšen je nakon što je u julu viđen kako baca oštećeni tvrdi disk u kontejner ispred svog stana, navodi se u saopštenju, prenosi agencija Hina.

„Guan se istražuje zbog mogućeg prenosa osetljivog američkog softvera ili tehničkih podataka na kineski Nacionalni univerzitet za odbrambenu tehnologiju“ i lažno negira svoju povezanost s kineskom vojskom u zahtevu za vizu i u intervjuima sa saveznim agentima, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa.

U izjavi nije rečeno kad je započela istraga.

Guan se u petak prvi put pojavio pred sudom, a sudski postupak zakazan je za 17. septembar, navodi se u izjavi. Kazneno delo uništavanja dokaza ima maksimalnu kaznu od 20 godina u saveznom zatvoru.

Komentari

Vaš komentar