Bajden: Amerika se vratila

Svet 05. feb. 202114:33
Podeli:
Foto:EPA-EFE/KEVIN DIETSCH

"Amerika se vratila", poručio je predsednik SAD Džo Bajden i pojasnio da se "diplomatija vratila u srce" spoljne politike.

Pročitajte još:

Bajden je u prvom velikom spoljnopolitičkom govoru od stupanja na dužnost, najavio da će Vašington prestati da podržava akcije Saudijske Arabije u Jemenu.

Povlačenje podrške samo je jedna u nizu značajnih promena koje je Bajden najavio a koje uključuju slanje trupa u Nemačku, povećanje broja izbeglica koje mogu da uđu u SAD, sa istorijskog minimuma od 15.000 na 125.000 za fiskalnu godinu i podršku LGBTQ zajednici.

Bajden je ocenio da izazovi sa kojima se svet danas suočava, uključujući jačanje autoritarnih režima, mogu da se reše samo ako „nacije zajedno rade“.

„Ne možemo sami… Moramo da počnemo da demokratijom koja je ukorenjena u najcenjenijim demokratskim vrednostima Amerike“, rekao je Bajden. „Odbrana slobode. Šanse za sve. Borba za ljudska prava. Vladavina zakona. Tretiranje svih sa dostojanstvom“, dodao je on.

Bajden je rekao i da su pretnje tim vrednostima posledica ponašanja njegovog prethodnika Donalda Trampa, piše CNN.

„Iako su mnoge ove vrednosti poslednjih godina pod velikim pritiskom, čak i gurnute do same ivice, američki narod će pregurati ovaj trenutak odlučniji i bolje opremljen da ujedini svet u odbrani demokratije, jer smo se sami borili za nju“, rekao je predsednik SAD.

Bajden je najavio da će SAD „okončati svu američku podršku operacijama u ratu u Jemenu, uključujući prodaju oružja“ jer je rat tamo „izazvao humanitarnu i stratešku katastrofu“. Bajden je, međutim, naglasio da će SAD „nastaviti da pomažu i podržavaju Saudijsku Arabiju“.

Amerika ima moralnu dužnost prema izbeglicama. „Mi smo svetionik slobode za ljude koji žive u represivnim režimima. Biće nam potrebno vreme da ponovo izgradimo sve što je uništeno, ali ćemo to uraditi“, rekao je Bajden najavljujući povećanje broja izbeglica koje će moći da uđu u SAD.

Predsednik je takođe pozvao federalne agencije da pojačaju borbu za prava LGBTQ osoba i da je prošire na svet kako bi „dodatno poboljšali naše moralno vođstvo“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar