Podeli
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp odlučio je da u "velikom stilu" izađe iz Bele kuće. Posle četiri godine brojnih skandala, Tramp - koji je na izborima ubedljivo izgubio od Džoa Bajdena ali odbija to da prizna - je još jednom šokirao javnost zatraživši od državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera da mu "pronađe" dovoljno glasova da ospori Bajdenovu pobedu u ovoj državi.

Vašington post je objavio snimak ovog, najblaže rečeno, neobičnog razgovora koji je i Tramp javno priznao na Tviteru.

Od impičmenta preko rasističkih, seksističkih napada, optužbi za seksualne napade, druženja sa diktatorima, autokratama, desničarima i teoretičarima zavere, surove migrantske politike građenja zida sa Meksikom i razdvajanja migrantskih porodica, napuštanja svojih Amerikanaca posle jezive oluje u Portoriku, optuštanja zvaničnika koji su se usudili da mu se suprotstave, postavljenja sudija i političara, izbegavanja poreza, pomilovanja zločinaca i sumnjivih pogubljenja, izmišljanja i laganja i vređanja i dovođenja u pitanje izbornih rezultata što je žestoko uzdrmalo poverenje u demokratske procese “najveće demokratije na svetu”, Trampov mandat je bio… pa, uzbudljiv.

Ne treba zaboraviti ni planove da kupi Grenland, optužbe na račun Kalifornije da su oni sami krivi za šumske požare, ignorisanje opasnosti klimatskih promena i koronavirusa, planove da demonstracije u SAD koje su izbile posle ubistva Džordža Flojda uguši uz pomoć vojske i Nacionalne garde, fejk njuz i konstantno tvitovanje koje je ovu društvenu mrežu učinilo Trampovim privatnim “kanalom” informisanja…

Evo nekih od skandala:

“Sve što tražim je da pronađeš 11.780 glasova”

Uz odbijanje da prizna izborne rezultate i podmetanja noge na svakom koraku izabranom predsedniku Džou Bajdenu, Tramp je sada prevazišao sebe pritiscima na zvaničnike iz Džordžije da “pronađu dovoljno glasova” da se izbegne njegov izborni poraz u toj državi.

“Vidi, sve što tražim je da pronađeš 11.780 glasova. Jedan više nego što imamo”, kaže Tramp na snimku koji je VP objavio.

Ukrajina i impičment

Drugi najveći skandal pre toga bio je pokušaj impičmenta predsednika. Tramp je optužen da je prekršio zakon pritiskanjem ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da istraži tada bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i iskopa neke inkriminišuće informacije protiv njega i njegovog sina.
Poziv Zelenskom je usledio ubrzo nakon što je Tramp blokirao slanje vojne pomoći Ukrajini i kasnije je uslovio “prljavštinom” o Bajdenu. Bela kuća je to demantovala, a Tramp je na kraju oslobođen optužbi.

Rusija i mešanje u američke izbore

Na samom početku mandata Tramp se našao suočen sa optužbama da je pobedio zahvaljujući pomoći ruskog lidera Vladimira Putina i njegovih hakera i IT stručnjaka koji su se umešali u izborni proces i doneli Trampu pobedu. Tramp i Putin su to uvek demantovali, a specijalna istraga Roberta Mulera nije pronašla dokaze da se Trampov tim udružio sa ruskom vladom, ali jeste da su se Rusi petljali u američke izbore.

Druženje sa diktatorima i fašistima

Tramp je tokom svog mandata pokazao naklonost ka “lošim momcima”. Od prijateljstva sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom do “toplo-hladnog” odnosa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i saradnjom sa Saudijskom Arabijom uprkos ubistvu novinara Džamala Kašogija, Tramp će ostati upamćen i po odgovoru na pitanje šta ima da poruči ultradesničarima i teoretičarima zavere – Praud bojsima i QAnonom.

“Praud bojsi – odstupite”. Ali, kažem vam, jednog dana ćemo morati nešto da uradimo sa antifom (antifašističkim pokretom) i levicom”, rekao je Tramp na prvoj predsedničkoj debati.

Teoretičari zavere okupljeni oko QAnona smatraju da je Tramp žrtva zavere levice, liberala, demokrata, kogagod i da su napadi na njega pokušaj da se zaustavi predsednik koji se bori protiv globalne sekte pedofila koji obožavaju satanu.

Kupovina Grenlanda

Prošle godine se pojavila vest da je Tramp zainteresovan za kupovinu Grenlanda i da je o tome razgovarao sa saradnicima i svetnicima kako bi se proširila američka teritorija. Dok su jedni Trampovu ideju o kupovini velikim delom zaleđenog ostrva između severnog Atlantika i Arktičkog okeana, koji je autonomno područje Danske, shvatili kao šalu, bilo je i onih koji su bili ubeđeni da je Tramp “mrtav ozbiljan”. Na kraju krajeva, njegov prethodnik Hari Truman ponudio je 1946. godine 100 miliona dolara kako bi kupio Grenland.

Da li će skandal sa Džordžijom biti kraj ili će Tramp iskoristiti još dve nedelje do inauguracije Bajdena da ponovo skandalizuje javnost, ostaje da se vidi. Naročito jer nije isključeno da će možda odbiti da izađe iz Bele kuće 20. januara, što će dati priliku Bajdenu da ispuni jedno od svojih predizbornih obećanja i prisilno iseli Trampa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar