Uz Trampa ili ne – glavno pitanje konferencije republikanaca

Svet 28. feb. 202112:04
Podeli:
Foto: Shutterstock/Willrow Hood

Republikanci će u nedelju održati godišnju konferenciju Konzervativne političke akcije (CPAC), prvi put otkako Donald Tramp više nije predsednik. Ali, on će biti u fokusu konferencije. CPAC je osnovan 1973. i pomogao je Trampu da započne političku karijeru 2011.

Pročitajte još:

Ove godine Tramp će se obratiti okupljenima u Orlandu, Floridi u nedelju, i to će biti njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od izlaska iz Bele kuće 20. januara. Njegovi saradnici rekli su da će govor biti fokusiran na „budućnost republikanske partije i konzervativnog pokreta i katastrofalnu imigracionu politiku Džoa Bajdena“.

CPAC je jedno od najvažnijih godišnjih okupljanja konzervativaca i održava se u momentu kada se odlučuje kuda će ići Republikanska stranka – da li će se distancirati od bivšeg predsednika ili ostaje uz njega. Trampov rejting je i dalje dobar – prema istraživanju Galupa podržava ga 94 odsto republikanaca.

Ipak, podele unutar stanke su postale vidljivije kada je Senat odlučivao o opozivu Trampa, za šta je glasalo i sedam republikanskih senatora. Tramp ih je žestoko kritikovao, zajedno sa 10 republikanskih članova Predstavničkog doma koji su takođe glasali za njegov opoziv.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kritike su u poslednje vreme usmerene na lidera senatske manjine Miča Mekonela. Iako je Mekonel glasao da Tramp bude oslobođen, u govoru posle glasanja je rekao da je bivši predsednik „praktično i moralno odgovoran za podstrekivanje nereda i opsadu Kongresa“.

Tramp je nazvao Mekonela „sumornim, smrknutim političarem koga samo zanima lična korist“ i rekao da, ukoliko republikanski senatori zadrže Mekonela kao svog lidera, „neće ponovo pobediti“.

Uprkos svađi, Mekonel je rekao da to ne sme da poremeti pokušaje republikanaca da ponovo osvoje Belu kuću, čak i ako se Tramp ponovo kandiduje. Na pitanje Foks njuza da li će podržati Trampovu ponovnu nominaciju za 2024, Mekonel je rekao „Apsolutno“.

Iako su neki nezadovoljni Trampom, bivši predsednik i dalje ima podršku mnogih državnih i lokalnih republikanskih zvaničnika. Tramp je nagovestio da njegova politička karijera nije završena, ali još nije otkrio kako želi da je nastavi.

„Naš istorijski, patriotski pokret MAGA je tek u začetku. Imam mnogo toga da vam kažem u narednim mesecima, i radujem se nastavku našeg zajedničkog puta“, rekao je nakon glasanja o opozivu.

Senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem, inače Trampov saveznik, ocenio je da je Tramp „najenergičniji član Republikanske stranke“

„Mogu samo da kažem da on ima najveći potencijal u Republikanskoj partiji. Treba nam Tramp“, kazao je Grejem za Foks njuz.

Neki republikanci, međutim, misle drugačije. Senator iz Luizijane Bil Kesidi, koji je glasao da Tramp bude proglašen krivim u Senatu, kaže da je „Republikanska stranka više od jedne osobe, da su u pitanju ideje“.

Kesidi se zalaže za novi put stranke, ali zbog stava da se distancira od Trampa već je trpeo posledice kada mu je stranka izrekla javnu kritiku.

Predstavnica u Kongresu Liz Čejni jedna je od 10 republikanaca koji su u Predstavničkom domu glasali da Tramp bude proglašen krivim za podsticanje pobune. Ona je takođe dobila javnu kritiku od stranke zbog toga, a republikanci su je ponovo javno ukorili kada je rekla da „Tramp ne bi trebalo da ima ulogu u stranci“.

Ove godine na konferenciji CPAC govoriće i Trampovi saradnici: bivši državni sekretar Majk Pompeo, guverner Floride Ron DeSantis, guvernerka Južne Dakote Kristi Noem.

Pročitajte i:

Na spisku nema bivšeg potpredsednika Majka Pensa. Mediji prenose da mu je upućen poziv da se obrati konferenciji, ali da je to odbio. Pens i Tramp su se, nakon četiri godine u Beloj kući razišli u svađi, jer je Pens potvrdio rezultate predsedničkih izbora, uprkos Trampovoj želji da to ne uradi.

Konferenciji se neće obratiti ni Mič Mekonel.

Predsedavajući CPAC Met Šlap, inače blizak Trampov saradnik, pobrinuo se za to da na konferenciji govore oni koji podržavaju bivšeg predsednika. Organizovao je i panele o integritetu izbora, na kojima će se raspravljati o Trampovim nedokazanim tvrdnjama da su izbori 2020. pokradeni.

CPAC se ove godine održava u Orlandu, jer lokalni pandemijski propisi na Floridi dozvoljavaju održavanje skupova u zatvorenom prostoru, uz nošenje maski i fizičku distancu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar