„SAD će udariti na zemlje koje pokušaju da spreče ulazak Finske u NATO“

Svet 14. maj. 202209:24 > 09:24
Podeli:
Robert Barić Foto:N1

Vojni analitičar Robert Barić u N1 Njuzrumu analizirao je stanje na ratištu u Ukrajini.

Na početku se osvrnuo na moguće implikacije ulaska Finske i Švedske u NATO savez, poručivši da je to jako velika prednost u pogledu samog delovanja Zapada prema Rusiji.

“Čak i da zapne proces ratifikacije, postoji još jedno rešenje, a to su bilateralna jamstva SAD-a i ključnih članica NATO-a dok se to ne reši. To vidim kao mogućnost da se spreči neka velika pauza za primanje Finske, što Erdogan i Milanović žele pokušati, a onda će Vašington udariti punom snagom na te dve države. Onda ćemo videti šta je to američki pritisak, kao što su videli Slovenci 2008. godine kada su pokušali nas sprečiti”, rekao je Barić za N1 Zagreb.

Istaknuo je da primanje Švedske i Finske ima puno šire geopolitičko značenje od samog sukoba sa Rusijom.

“To je dokaz da NATO ostaje ključna bezbednosna organizacija u Euvropi”, kazao je dodajući da se unutar samog saveza neće menjati odnos snaga primanjem Švedske i Finske.

“U NATO-u se zna ko vodi, a ko sledi. To je skupljanje oko najjače članice, a najjača članica daje konačno vrlo odlučan smer. To je ta nova strategija američke administracije – ne ide se na rušenje Putina, to je preopasno. Ide se na toliko dizanje političke i ekonomske cene sukoba u Ukrajini, da Rusija neće biti u mogućnosti održavati taj sukob niti više učiniti nešto takvo”, rekao je Barić.

Ukazao je da Nemačka i Francuska nisu pokazale sposobnost vođenja unutar EU.

PROČITAJTE JOŠ:

“Imate ulazak Švedske i Finske u NATO koje nisu samo vojno, nego i ekonomski snažne zemlje. Poljska će sad videti priliku da izgladi sukob sa EU i SAD-om oko demokratskog deficita, što bi se moglo jako loše odraziti na Mađarsku. Baltičke zemlje to podržavaju, a Rumnunija je najjači američki saveznik u jugoistočnoj Europi. Javlja se mogućnost da se jezgra moći u EU prebaci sa zapada u srednju Europu”, rekao je Barić.

Smatra da Rusija nije postigla svoje ciljeve.

“Osvojili su oko 20 posto ukrajinske teritorije, ali morali su se povući sa severa. Belorusija se nije umešala u rat i neće. Lukašenko će dati logističku podršku, ali neće se umešati jer bi to moglo dovesti do nereda u Belorusiji koji bi srušili njegov režim”, ocenio je Barić.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona - Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar