SAD će proveriti izveštaj SZO o poreklu koronavirusa

Svet 29. mar. 202121:29
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Bela kuća je danas saopštila da će niz američkih eksperata detaljno pregledati izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu koronavirusa, a posebno će obratiti pažnju da li je istraga sprovedena nezavisno i tehnički prihvatljivo.

„Jasno smo najavili da ćemo se fokusirati da utvrdimo da li je istraga bila nezavisna i tehnički ispravna, a kada pregledamo u potpunosti izveštaj procenićemo koji će nam biti naredni koraci“, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki, prenosi Rojters.

U zajedničkoj studiji SZO i Kine o poreklu kovida 19 navedeno je da je prenos virusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje najverovatniji scenario nastanka bolesti, kao i da je propust u laboratoriji malo verovatan uzrok, preneo je ranije AP delove iz nacrta dokumenta u koji je imao uvid.

Još nije poznato da li će izveštaj možda biti izmenjen pre objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, navodi Rojters.

Objavljivanje izveštaja je više puta odlagano, a jedan zvaničnik SZO je krajem prošle nedelje izrazio očekivanje da će dokument biti spreman za objavljivanje u narednih nekoliko dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar