SAD daju 500 miliona vakcina za 100 najsiromašnijih zemalja

Svet 10. jun. 202116:32
Podeli:
vakcina protiv korone
Ilustracija Foto:EPA-EFE

SAD će donirati 500 miliona Fajzerovih vakcina protiv kovid-19 za 100 zemalja sa najnižim prihodom na svetu i neće zauzvrat tražiti nikakve protivusluge, potvrdio je visoki zvaničnik američke admnistracije.

PROČITAJTE JOŠ:

SAD će Fajzeru platiti oko 3,5 milijardi dolara za vakcine, a ugovor će biti finaliziran narednih sedmica, rekao je zvaničnik Rojtersu uz uslov da mu se ne objavi identitet.

Fajzer i nemački partner te američke kompanije Biontek saopštili su danas da su pristali da isporuče američkoj vladi 500 miliona doza vakcina protiv korona virusa, koje će SAD donirati siromašnim zemljama u naredne dve godine.

Prema saopštenju, isporuka od 200 miliona doza počeće u avgustu i biće završena do kraja godine, dok će 300 miliona doza planiranih za 2022. godinu biti isporučeno između januara i kraja juna.

Vakcine, koje će biti preuzete iz Fajzerovih postrojenja u SAD biće obezbeđene po neprofitnoj ceni, a donacije će biti upućene kroz program KOVAKS u 92 zemlje sa nižim primanjima, kao i Afričkoj uniji.

Kako je ranije javio Rojters pozivajući se na dobro obaveštene izvore predsednik Džo Bajden objaviće ovaj sporazum danas na sastanku G7.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar