U SAD 30 miliona ljudi ostalo bez posla

Svet 01. maj. 202020:14
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Broj Amerikanaca koji su u poslednjih šest nedelja izgubili posao dostigao je 30.2 miliona. Ekonomski stručnjaci procenjuju da će stopa nezaposlenosti dostići 20 odsto. Tolika nezaposlenost u SAD nije zabeležena još od Velike depresije, kada je nezaposlena bila četvrtina Amerikanaca.

Iako je obeležavanje 1. maja kao praznika rada počelo zbog radničkih protesta u Čikagu 1886, Amerika slavi praznik rada u septembru. Razloga za slavlje, generalno ni nema, jer je sve manji broj onih koji rade.

Zatvaranje ekonomije, usled svetske pandemije, bez posla je poslednjih nedelja ostavilo radnike u fabrikama, hotelima, restoranima, prodavnicama, bioskopima. Predsednik Amerike naredio je da fabrike mesa ostanu otvorene, iako se preko šest hiljada radnika zarazilo koronavirusom.

Istraživanja pokazuju da se građani ustručuvaju od velikih kupovina, putovanja i drugih aktivnosti uobičajenih za život u redovnim okolnostima. To znači da će se industrija suočiti sa smanjenim prihodima u narednim nedeljama i mesecima i možda neće biti u stanju da zaposli otpuštene radnike.

Nevladin Institut ekonomske politike procenio je da je 70 odsto podnetih zahteva za pomoć nezaposlenima odobreno. Ostatak je, ili u postupku odlučivanja – ili je odbijen.

Deo podnosilaca na svojim prethodnim poslovima nije zaradio dovoljno novca da bi se kvalifikovao za finansijsku pomoć. Radnici u SAD koji odbiju da se vrate na posao, jer strahuju da se ne zaraze koronavirusom, ne treba da računaju na olakšice u slučaju da izgube posao, kažu državni zvaničnici i pravnici.

Komentari

Vaš komentar