Sa Tešićem radio ministar bezbednosti BiH, ali i čovek s američke crne liste

Svet 26. nov. 202119:17 > 19:42
Podeli:
Foto: EPA PHOTO EPA ANJA NIEDRINGHAUS,Krik.rs

Zašto opskurnom portalu Bakira Alispahića, ratnog ministra unutrašnjih poslova Republike BiH, iranskog čoveča koji se godinama nalazi na američkoj crnoj listi zbog slučaja Pogorelica, smeta borba rudara da ostvare svoja prava, navodi Avaz.ba.

Deleći moralne pridike, neosnovano optužujući druge za kolaps energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, grčevito braneći Admira Andelija, direktora Elektroprivrede BiH čiju ostavku rudari traže, odgovore treba da traži u Alispahićevim zakulisnim i mutnim poslovima, navodi se u tekstu objavljenom na portalu Avaz.ba.

Bakir Alispahić Foto: Printscreen/YouTube

Inače, ovi napadi dolaze u trenutku kada je Tužilaštvo BiH optužilo Selmu Cikotić, kako se tvrdi u policijskim krugovima, Alispahićevog bliskog saradnika, da je zloupotrebio položaj u aferi „Scout“, tačnije da je oštetio državni budžet za 9,7 miliona maraka.

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP / Profimedia

Kako se navodi, Cikotić je u svojstvu ministra odbrane BiH, u periodu od 2006. do 2010. „potpisivao štetne ugovore o prodaji viškova oružja i municije hrvatskoj kompaniji ‘Scout’, naveo je portal Istraga.ba. Podseća se i na ranija pisanja medija da je Cikotić je bez saglasnosti Predsedništva BiH potpisivao odluke o prodaji viška naoružanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Saradnik Enver Mujezinović

Bakir Alispahić se nakon rata presvukao u plašt biznismena i pokazao veliko interesovanje za namensku industriju. Dok je bio siva eminencija tog strateškog privrednog prostora, preko svog pouzdanog igrača Envera Mujezinovića zabeleženo je stotine miliona KM gubitaka, što je novinar Avdo Avdić precizno objavio na portalu Istraga.ba.

Avdić je Alispahića okarakterisao kao čoveka koji zahvaljujući Enveru Mujezinoviću ima dobre veze sa srpskim trgovcima oružjem okupljenim oko porodice Slobodana Tešića, navodi bosanski portal.

Slobodan Tešić Foto: Krik.rs

„Alispahićev najvažniji saradnik je Enver Mujezinović, dugogodišnji kadar Službe državne bezbednosti, odnosno AID-a. Alispahić je osnivač kompanije AC Kuattro, koja je godinama bila ekskluzivni dobavljač automobila u javnim preduzećima kojima je rukovodio kadar Sulejmana Tihića, odnosno SDA. Nakon što je Bakir Izetbegović preuzeo SDA, Alispahić je izbačen iz stranačkih struktura.

Ovom klanu pripadao je i bivši federalni ministar energetike, rudarstva i energetike Erdal Trhulj, koji je Bakiru Alispahiću prepustio ključne pozicije u namenskoj industriji. Tako je za direktora Pretisa imenovan Hajrudin Pezo, bivši radnik AC Kuattro, dok je Haris Alispahić, sin Bakira Alispahića, bio član Nadzornog odbora Konjičkog Igmana.

Trhulj je za direktora Direkcije za namensku industriju FBiH imenovao Alispahićevog prvog saradnika, bivšeg člana AID-a Envera Mujezinovića, odakle ga je nekoliko godina kasnije smenio Izetbegovićev kadar Fadil Novalić“ napisao je Avdić, objavljeno je na portalu Istraga.ba.

Iranizacija BiH

U tekstu Avde Avdića navodi se i da Alispahić vodi i Novinsku agenciju Patria, odnosno portal NAP preko kojeg se Alispahić obračunava sa neistomišljenicima.

„Zahvaljujući Enveru Mujezinoviću, klan Alispahića ima dobre odnose sa srpskim trgovcima oružjem okupljenim oko porodice Slobodana Tešića“ stoji u tekstu Avde Avdića.

Zbog veza sa Tešićem, razrešen je i tadašnji državni tužilac Milorad Barašin.

Inače, Alispahić ne bira sredstva da na bilo koji način „muti vodu” u namenskoj industriji, koja je, čim su uklonjeni njegovi pipci, postala visokoprofitabilna. Ali i veoma važna grana za stabilnost BiH. To verovatno najviše smeta bivšim KOS-ovcima. Slabljenje bošnjačkog političkog faktora u svakom smislu višedecenijski je zadatak beogradskih direktora i bivših šefova Mujezinovića i lanca koji odjednom želi da se predstavi kao navodno patriotski.

Podsetimo, Tunis je preko Interpola izdao poternicu za Slobodanom Tešićem, domaćoj javnosti poznatim zbog trgovine oružjem, koji važi i za finansijera i čoveka veoma bliskog vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci,

Trgovac oružjem Slobodan Tešić se u javnosti povezuje sa firmama Partizan Tech i Tehnoglobal Systems u Beogradu, te Granit Limited i Charso Limited (sa Kipra).

O kakvim je patriotama reč najbolje potvrđuju njihovi pamfleti – koji god političar da integrativno deluje za BiH je u njihovim očima izdajnik?

Iranski koncept verske države cilj je iranskih izlagača, zbog čega je EUFOR sleteo u njihovu terorističku bazu na Pogorelici.

U trenucima slabljenja BiH misle da je na redu njihova retrogradna i duboki antibosanska, antibošnjačka i anticivilizacijska etapa iranizacije Bosne i Hercegovine, zaključuju se u tekstu.

BONUS VIDEO: Kuća Slobodana Tešića

Komentari

Vaš komentar