Sa rasističkim spomenicima u istoriju idu i filmovi i pabovi

Svet 11. jun. 202019:58
Podeli:
Foto: Kevin George / Alamy / Alamy / Profimedia

Filmski klasik „Prohujalo sa vihorom" skinut je sa ponude striming servisa HBO Maks i ova odluka tek je jedna od preduzetih akcija posle smrti Džordža Flojda kada se Amerika zapalila i odlučila da se ozbiljno pozabavi nasleđem rasizma. Svet poslednjih dana potresa seča spomenika i statua segregacionista i robovlasnika, a u Velikoj Britaniji pokrenuta je i kampanja za preimenovanje pabova koji nose naziv "The Black Boy", odnosno "Crni dečak".

U saopštenju povodom povlačenja kultnog filma „Prohujalo s vihorom“ se navodi da je film iz 1939. produkt tog vremena i da oslikava etničke i rasne predrasude koje su „i tada bile pogrešne, kao što su sada“. Radnja filma smeštena je u vreme američkog Građanskog rata, a često se nalazio na meti kritika zbog načina na koji oslikava ropstvo.

HBO je doneo odluka u danima kada stanovnici mnogih američkih gradova protestuju protiv policijske brutalnosti i rasizma u SAD. Film je povučen nakon što je scenarista filma „12 godina ropstva“, Džon Ridli u tekstu koji je napisao za Los Anđeles tajms pozvao HBO Max da povuče flm iz ponude jer, kako je kazao, romantizuje strahote ropstva i glorifikuje predratni način života na američkom jugu.

Nedavno je i Netfliks povukao iz ponude seriju „Mala Britanija“ u kojoj je Met Lukas i Dejvid Vilijams tumače likove različitog etnilkog porekla.

Antirasistička kampanja dosegla je tako i u one delove društveno-kulturnog života koji isprva nisu bili meta demonstracija, ali bez čijeg uklanjanja definitivno nije moguće iskoreniti rasizam i stereotipe o Afroamerikancima.

U kampanju su sada uključeni i britanski pabovi na čijim se tablama nalaze lica afričke dece.

Foto: Kevin George / Alamy / Alamy / Profimedia

Sve je počelo kada je na internetu pokrenuta peticija kojom se traži da pab u Mančesteru nazvao „The Black Boy“ promeni ime. Ubrzo se isto dogodilo i sa istoimenim pabom u Oksfordu, mada je vlasnik odmah odbio da promeni „zastarelo“ ime jer želi da sačuva istorijski element svog paba, a mnogi njegovu odluku brane objašnjenjem da je „crni dečko“ bio nadimak kralja Čarlsa II zbog njegove tamne kose.

U međuvremenu je i deo znaka za jedan hotel u Derbiširu skinut jer je „podsećao na rasističku lutku“; hiljade ljudi je tražilo uklanjanje.

Foto: steven gillis hd9 imaging / Alamy / Alamy / Profimedia

Na udaru se našao i pab u Retfordu koji se, takođe, zove „The Black Boy“, još jedan u Jorkširu, jedan u Berkširu, jedan u Velsu i jedan u Hempširu. U Engleskoj i Velsu postoji najmanje 25 ovako nazvanih pabova.

U utorak je drvena glava crnog čoveka, ispod koje se nalazi znak “Spasi me”, uklonjena iz paba iz 18. veka u Ašburnu.

Poslednjih dana ujedno svet obilaze vesti o rušenju i uništavanju statua podignutih ličnostima čija se imena vezuju za rasizam i predrasude.

Foto: Kevin George / Alamy / Alamy / Profimedia

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi zatražila je da se iz Kapitol hila sklone konfederacijske ličnosti poput bivšeg predsednika Džefersona Dejvisa, navodeći da one “odaju poštu mržnji“.

Demonstranti koji su se okupili u parku Bird u Ričmondu oborili su i statuu Kristofera Kolumba, zapalili je i bacili u jezero.

Pročitaj i:

U Velikoj Britaniji je sajt “Topple The Racists” (Oborimo rasiste) izlistao desetine spomenika koje bi trebalo uklonizi kako bi se zemlja “konačno suočila sa istinom o svojoj prošlosti”. Na listi se nalazi 78 imena istorijskih ličnosti, među kojima su lord Nelson, Oliver Kromvel, Lord Kičener, ser Fransis Drejk i drugi.

U Šruzberiju je takođe pokrenuta peticija da se skloni statute Roberta Klajva, poznatijeg kao Klajva od Indije. Iako nije bio deo britanske vlade u 18. veku, na njega se gleda kao na osobu koja je uspostavila britansku vladavinu u Indiji zahvaljujući svojoj ulozi u privatnoj vojsci kompanije “Ist Indija”.

Statua bivšeg kralja Leopolda Drugog, kontroverzne ličnosti iz kolonijalne prošlosti Belgije, uklonjena je sa trga u Antverpenu i smeštena je u depo lokalnog muzeja, a Belgija se tako našla na putu kojim idu Velika Britanija i Amerika – da uklone sve statue robovlasnika i onih koji su pridoneli rasizmu i segregaciji.

Komentari

Vaš komentar