Spasovski: Ne možemo zatvoriti crkve, ali da se poštuju mere

Svet 16. apr. 202000:21
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NAKE BATEV

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski odgovarajući na pitanje da li će ta zemlja zatvoriti crkve tokom uskršnjih praznika, zbog pandemije virusa Covid-19, rekao je da država ne može da zatvori verske objekte i pozvao građane da poštuju mere i tokom uskršnih praznika.

Poručio sam da uskršnje praznike proslavimo u svojim kućama u krugu naše porodice i tradicije. Nemamo odluku o zatvaranju verskih objekata ili o nepraktikovanju vere zato što takvu odluku i ne možemo usvojiti. Bez obzira u kakvom stanju se država nalazi, to pravo je neprikosnoveno. Ali apelujem na sve građane tokom uskršnjih praznika da ostanu u krugu porodice, jer tako ćemo najviše doprineti sprečavanju širenja bolesti – zaključio je Spasovski.

Ipak, vlada Severne Makedonije još pre dva dana je saopštila da će policijski čas na celoj teritoriji te zemlje trajati od petka u 16 časova do utorka do 5 časova, čime se građanima zabranjuje bilo kakvo kretanje van njihovih prebivališta.

U toj zemlji do sada ukupno je registrovano 974 zaraženih koronavirusom, od kojih je 98 izlečeno, 45 preminulo, dok je njih 831 i dalje na tretmanu lečenja.

Juče je makedonska vlada odlučila da predloži predsedniku države Pendarovskom produženje vanrednog stanja u toj zemlji, uz ocenu da je za uspešno suočavanje sa virusom korona potreban vojni režim u zemlji.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram