Medalja za krvnike: Putin odlikovao brigadu osumnjičenu za pokolj u Buči

Svet 19. apr. 202209:32 > 09:47
Podeli:
Buča, Ukrajina, rat, masovna grobnica
Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Brigada osumnjičena za ratne zločine u ukrajinskom gradu Buči, dobila je počasnu titilu od predsednika Rusije Vladimira Putina.

U potpisanom pismu od ponedeljka, Putin je čestitao ruskoj 64. zasebnoj gardijskoj motornoj streljačkoj brigadi na „velikom herojstvu i hrabrosti“ i dodelio je jedinici titulu „garde“ za „zaštitu suvereniteta Rusije“, prenosi CNN.

„Ovo visoko odlikovanje priznaje vaše posebne zasluge, veliko herojstvo i hrabrost u odbrani svoje otadžbine i u zaštiti suvereniteta i nacionalnih interesa Rusije“, naveo je Putin u pismu.

„Kroz pronicljive i smele akcije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, štab jedinice postao je uzor u ispunjavanju svoje vojne dužnosti, hrabrosti, posvećenosti i prefesionalizmu“, navodi se u pismu.

Ranije ovog meseca, masovne grobnice sa stotinama ubijenih ljudi otkivene su u Buči i Borodjanki nako povlačenja ruskih trupa iz Kijevske oblasti, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

U saopštenju objavljenom 4. aprila, ministarstvo odbrane Ukrajine je imenovalo pripadnike 64. odvojene gardijske motorne brigade kao ratne zločince koji su direktno umešani u zločine počinjene nad civilima u Buči.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski okrivio je Rusiju za ubistva i pozvao je Moskvu da prestane da čini "ratne zločine".

Kremlj je negirao bilo kakvu umešanost u masovna ubistva, ponavljajući kao neosnovane tvrdnje da su slike tela civila na ulicama Buče lažni.

Sva današnja dešavanja u Ukrajini pratite u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Retrospektiva dešavanja u Buči

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar