Ruski sud organizaciju Navaljnog proglasio „ekstremističkom“

Svet 09. jun. 202122:52 > 23:12
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ruski sud zabranio je organizaciju opozicionara Alekseja Navaljnog, ocenivši je kao nezakonitu i proglasivši je ekstremističkom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Presuda stupa na snagu odmah i spečava sve ljude koji su povezani sa Fondacijom za borbu protiv korupcije, koju je osnovao Navaljni, ali i sa rasprostranjenom mrežom regionalnih kancelarija širom Rusije, da ikada obavljaju javnu funkciju.

Mnogi saveznici Navaljnog su se nadali da će moći da se kandiduju za poslanička mesta na izborima 19. septembra.

Oznaka ekstremizam sa sobom nosi i duge zatvorske kazne za aktiviste koji su radili sa organizacijama, sve donatore, pa čak i one koji su samo delili promotivne materijale.

„Prepoznato je da te organizacije ne samo da su dobrovoljno širile informacije koje podstiču mržnju i neprijateljstvo prema predstavnicima vlasti, već su počinile i ekstremističke zločine i prestupe“, navelo je pravosuđe.

Tim Navaljnog je odmah reagovao i poručio da se neće povlačiti.

„Snaći ćemo se, evoluiraćemo, prilagodićemo se. Ali nećemo odstupiti od svojih ciljeva i svojih ideja. Ovo je naša zemlja i nemamo drugu“.

Aleksej Navaljni je najveći protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je u januaru uhapšen na moskovskom aerodromu nakon povratka iz Nemačke, gde se lečio od trovanja.

Navaljni je u februaru osuđen na zatvorsku kaznu od dve godine i osam meseci zatvora, koju izdražva u koloniji 200 kilometara udaljenoj od Moskve. On se više puta žalio na uslove u zatvoru i isticao kako ga čuvari muče stalnim buđenjem i proveravanjem ćelije.

U jednom periodu je štrajkovao glađu jer mu nije dozvoljena poseta lekara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar