„Ruski car“ Putin ima dve rezidencije: Jedna je na plaži

Svet 19. dec. 202022:37 > 22:38
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Ruska istraživačka mreža Proekt otkrila je nedavno da predsednik Rusije Vladimir Putin ima dva kabineta iz kojih se uključuje na video sastanke, iako na snimcima izgleda kao da je sve vreme reč o istoj kancelariji. Jedna je na obodima Moskve, a druga - na obali Crnog mora.

Pročitajte još:

Na televiziji je ove godine u Rusiji postao sasvim uobičajen prizor Putina i njegove kancelarije sa bež foteljama i ruskom zastavom u pozadini. Pošto je Putin čovek više sklon akciji nego priči, za njega je ova izolovanost atipična i ne baš nalik onome kad se pojavljuje u poplavljenim područjima ili šumama u požaru da uteši narod i izda naređenja.

Ipak, ispostavilo se da je rad od kuće za Putina sada udobniji nego ikad pošto su se u medijima pojavile informacije da su za ruskog predsednika uređene iste kancelarije u različitim rezidencijama, kako ne bi bilo jasno gde on boravi.

Ukazano je na identične kancelarije šefa države u rezidenciji u Sočiju i Novo-Ogarjovu, kao i podaci o letovima predsedničkog aviona koji se ne poklapaju sa zvaničnim saopštenjima Kremlja o Putinovom kretanju.

Priča o dve kancelarije nije zvanično potvrđena i zasniva se na spekulacijama i anonimnim izvorima, prenosi Njujork tajms, a i Putinon portparol Dmitrij Peskov je demantovao njihovo postojanje.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN

„To nije istina. Ponavljam, ono što je napisano su komponente takve informacione kampanje i napada, koje, naravno, ne mogu da postignu svoje ciljeve. To je laž. Znate da predsednik svakodnevno realizuje javne događaje, nema nikakvih identičnih kancelarija. Predsednik ima mnogo kancelarija u različitim gradovima, koristi ih i vi sve to vidite“, istakao je Peskov.

Putin je pre pandemije najčešće radio u rezidenciji u Sočiju, delom i da bi promovisao turističku industriju grada ili se sa stranim zvaničnicima sastajao u opuštenijoj atmosferi, ali se ova politika u pandemiji promenila, navodi se u izveštaju ruskog portala Proekt.

Ako je verovati izveštaju ove istraživačke mreže, motiv koji se krije iza ovoga je da se u očima naroda sačuva imidž predsednika koji je u prestonici i vodi borbu sa virusom prsa u prsa, kako to samo Putin može, umesto da vreme provodi u odmaralištu.

U poslednje vreme u javnosti se sve češće otkrivaju nepoznati – i sočni – detalji o privatnom životu Vladimira Putina, njegove porodice i najbližeg kruga saradnika. Kremlj se uglavnom distancira od takvih navoda, do te mere da nikada nije potvrdio ni da je Jekaterina Tihonova Putinova mlađa ćerka, iako su mediji to objavili odavno.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Iz sveta i regiona čitajte i:

Putin je okružen misterijama, a najviše intrige svakako se isplelo oko njegovog porodičnog i romantičnog života.

Stvari koje je Putin sam otkrivao novinarima uglavnom deluju tendenciozno i kao da služe da ojačaju mit koji je oko njega stvoren, poput onoga kada je u februaru ispričao medijima da je odbio da koristi dvojnika iz bezbednosnih razloga.

Ove godine je, zaista, teže nego ikad ispratiti ruskog predsednika pošto je Kremlj preduzeo dodatne mere da ga zaštiti od koronavirusa, a retko ga viđaju čak i novinari koji inače pokrivaju Kremlj i poslove ruskog predsednika.

Svi koji se sastaju s Putinom moraju provesti dve nedelje u izolaciji pre susreta sa njim, a neposredno pred ulazak u prostoriju u kojoj se on nalazi, svi moraju proći i kroz dezinfekcioni tunel.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar