Ruski ambasador u BiH pozvan na razgovor zbog izjave o NATO

Svet 06. jul. 202018:59
Podeli:
Bisera Turković Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Zamenica predsedavajućeg Veća ministara i ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova u MSP BiH na razgovor.

Turković je obavila zvanični razgovor sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim, od koga je zatražila pojašnjenje vezano za izjavu koju je dao u medijima, vezano za put BiH u NATO.

Ambasador Ivancov je izjavio da Ruska Federacija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, kao i ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda.

Ponovio je stav da Bosna i Hercegovina, kao suverena i međunarodno priznata država, ima pravo da sama odluči kome će se pridružiti i da je ta odluka isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana.

Naglasio je stav Ruske Federacije da želi da na Balkanu ima stabilizatorsku ulogu, ali i da veruje da NATO ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu.

Ministarka Turković je istakla da su i do sada politički lideri Bosne i Hercegovine sve odluke koje se tiču spoljne politike donosili konsenzusom, mada to uvek nije bilo lako. Istakla je da je i Program reformi, koji je poslat u NATO, usaglašen na isti način.

Izrazila je uverenje da je Ruska Federacija prijatelj Bosne i Hercegovine i istakla da očekuje da će svi prijatelji u budućnosti poštovati odluke koje donesu narodi i građani Bosne i Hercegovine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar