Ruske diplomate napustile Sevenu Koreju na kolicima VIDEO

Svet 26. feb. 202110:13 > 10:19
Podeli:
Foto: Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Grupa ruskih diplomata i njihove porodice bili su prisiljeni da napuste Severnu Koreju uz pomoć šinskih kolica na ručni pogon - drezine - što im je bila jedina legalno dostupna opcija za povratak u Rusiju, javlja BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Njihovo je putovanje na svojim Fejsbuk stranicama podelilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je objavilo fotografiju osmoro Rusa kako se vozi kroz netaknut prirodni krajolik Severne Koreje.

„Kako su granice zatvorene već više od godinu dana, i putnički prevoz je zaustavljen, bio je to dug i težak put kući“, napisalo je Ministarstvo u svojoj objavi.

Prvo su putovali 32 sata vozom od Pjongjaga, potom još dva sata autobusom do granice, pa konačno vlastitim pogonom do Rusije. Jedini muškarac u grupip, koji je glumio i „motor“ njihovog vozila bio je treći sekretar Ambasade u Pjongjangu Vladislav Sorokin, a najmlađi putnik bila je njegova trogodišnja ćerka Varija.

 

Ruske diplomate morali su da naruče izradu svojeg vozila, kao i njegovo postavljanje na šine, da organizuju utovar svojih kofera, i potom da odguraju vozilo do više od kilometra udaljenog graničnog prelaza Hasan, gde su ih dočekali zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova iz Vladivostoka.

Severna Koreja uvela je jedne od najstrožih mera za zaštitu od pandemije koronavirusa na svetu, pa je zabranila sav ulazak i izlazak vozova i drugih prevoznih sredstava iz države, prenosi Jutarnji.hr. Vojska je ojačala nadzor nad granicama i izdala stroge naredbe da se zaustavi svaki pokušaj ulaska.

?25 февраля на Родину вернулись 8 россиян-сотрудников российского Посольства в КНДР и членов их семей.

?Поскольку вот…

Posted by Russian Foreign Ministry – МИД России on Thursday, 25 February 2021

Zvanično, Pjongjang tvrdi kako u Severnoj Koreji nema slučajeva zaraze koronavirusom, no nezavisni promatrači su skeptični što se tiče tih tvrdnji. Nakon zatvaranja granica, većina zapadnih diplomata zatvorila je ambasade i poslala svoje osoblje u matične zemlje.

Većina je putnika pešaka prelazila kopnenu granicu sa Kinom, nakon zadnjeg leta u martu prošle godine, koji je prevezao diplomate iz Nemačke, Rusije, Francuske, Švicarske, Poljske, Rumunjske, Mongolije i Egipta do aerodroma u Vladivostoku.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar