Ruska policija uhapsila opozicione aktiviste

Svet 24. sep. 202121:39
Podeli:
Moskva, protest
Ilustracija Foto: Beta/AP Photo/Denis Kaminev

Ruska policija uhapsila je danas opozicione aktiviste i upozorila da će prekinuti sve neodobrene skupove ovog vikenda, nakon što je opoziciona koalicija, nezadovoljna ishodom parlamentarnih izbora održanih ove nedelje pozvala pristalice da se okupe u Moskvi.

Nekoliko političara, većinom iz Komunističke partije, udružilo se u tvrdnjama da im je pobeda oteta zbog, kako navode, neregularnog sistema onlajn glasanja.

Oni su zatražili da taj sistem bude ukinut, prenosi Rojters.

Komunisti, koji se smatraju „sistemskom“ opozicijom koju Kremlj „toleriše“, pozvala je glasače da u subotu razgovaraju sa poslanicima partije i zahtevali da rezultati glasanja u Moskvi budu revidirani.

Ta stranka je saopštila da su policajci u civilu danas opkolili njeno sedište u Moskvi zbog, kako tvrde, najavljenog skupa.

Ruska Centralna izborna komisija (CEC) potvrdila je danas rezultate izbora za Državnu Dumu održanih od 17. do 19. septembra, prema kojima je Jedinstvena Rusija, čiji je član predsednik države Vladimir Putin, dobila najviše mesta – 324.

U donji dom ruskog parlamenta ušli su i Komunistička partija Ruske Federacije (57 mesta), Pravedna Rusija – za pravdu (27), Liberalna demokratska partija (21) i Novi ljudi (13). Tri stranke (Rodina, Partija rasta i Građanska platforma) daće po jednog poslanika, a još pet nezavisnih poslanika će ući u Dumu.

BONUS VIDEO:  Hapšenje Anastasije Vasiljeve u Rusiji

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar