Ruska policija privela Vladimira Kara-Murzu kojeg je prisluškivao Vulin

Svet 11. apr 202218:48 > 19:38
Podeli:
Vladimir Kara-Murza
Vladimir Kara-Murza Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Moskovski aktivista i opozicionar Ilja Jašin obajvio je na Tviteru da je ruska policija privela opozicionara Vladimira Kara-Murzu nedaleko od njegovog stana u Moskvi.

On je dodao da je najverovatnije reč o nekoj vrsti antiratne izjave u štampi ili na društvenim mrežama.

Podsetimo, ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza izjavio je ekskluzivno za Nova.rs da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani tokom sastanka u Beogradu i da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin predao transkripte tih razgovora Moskvi.

„U maju prošle godine Vulin je boravio u Moskvi kako bi predao transkripte naših razgovora sa sastanka u Beogradu. Tad se sastao sa Patruševim, a zatim su formirali takozvanu Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“, istakao je u januaru ove godine Kara-Murza u eksluzivnom intervjuu za dnevni list „Nova“.

Vladimir Кara-Murza je ruski političar, pisac i istoričar. Jedan je od najzaslužnijih za to što se je usvojen Magnitski zakon u SAD, Kanadi, EU i Velikoj Britaniji, koji podrazumeva sankcije za ruske državljane koji krše ljudska prava.

U periodu od 2015. do 2017. godine, Kara-Murza je dva puta bio trovan, zbog čega je bio i u komi. Prema navodima zapadnih medija, iza njegovog trovanja stoji ruska Fedralna služba bezbednosi (FSB).

Ministar Vulin je reagujući na tvrdnje ruskog političara, naveo da je Vladimir Kara-Murza „lažov koji će svoje laži morati da pravda i pred srpskim i pred ruskim sudovima“.

Sva dešavanja u vezi rata u Ukrajini pratite na našem blogu UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: Ruski opozicionar tvrdi da ga je Vulin tajno snimao u Beogradu

Komentari

Vaš komentar