Rusija uvela sankcije Francuskoj i Nemačkoj zbog Navaljnog

Svet 12. nov. 202020:05
Podeli:
Foto: EPA-EFE/COSTAS BALTAS / POOL

Rusija je uvela sankcije protiv niza nemačkih i francuskih zvaničnika kao odgovor na sankcije Evropske unije zbog trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On nije naveo imena osoba na spisku sankcija.

„Budući da su (evropske) sankcije usmerene na zvaničnike ruske predsedničke administracije, naše kontrasankcije će to odraziti. One su već donete i uskoro ćemo obavestiti francuske i nemačke kolege“, izjavio je novinarima ruski ministar.

Lavrov je precizirao da su sankcije usmerene na „vodeće saradnike lidera Nemačke i Francuske“ zato što su, kako napominje Frans pres, upravo Pariz i Berlin bili pokretači uvođenja mera Rusiji.

Ruski ministar nije naveo imena osoba na spisku sankcija.

Evropska unija je u oktobru objavila spisak od šest osoba kojima su uvedene sankcije kao odgovor na trovanje Alekseja Navaljnog agensom „novičok“ koji je otkrila Nemačka gde je ruski opozicionar letos hospitalizovan u teškom stanju. Moskva odbacuje odgovornost u ovom slučaju, a još je u oktobru najavila uzvratne mere protiv EU.

„Imamo razloga da pretpostavimo da je sve što se dogodilo (Navaljnom) u vezi sa otrovnom supstancom u organizmu, moglo da se desi u Nemačkoj ili u (medicinskom) avionu kojim je evakuisan iz Rusije u Berlin“, rekao je Lavrov, ne pružajući više detalja.

Rusija navodi da Navaljnom nije nađen otrov u organizmu kada je primljen u bolnicu u Sibiru.

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice nisu pronašli znake trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar