Rusija tvrdi: Opkolili smo 2.000 ukrajinskih vojnika u Donbasu

Svet 24. jun. 202213:54
Podeli:
Foto: Profimedia, EPA/EFE

Rusija tvrdi da je opkolila oko 2.000 ukrajinskih vojnika u Donbasu, dok intenzivira svoje napore da zauzme Severodonjeck i Lisičansk, rekao je portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov na brifingu u petak.

„Ukupno smo u oblasti grad Hirska ‘odsekli’ oko 2.000 ljudi – oko 1.800 ukrajinskih vojnika, 120 nacista iz ‘Desnog sektora’, do 80 stranih boraca i oko 40 borbenih oklopnih vozila i 80 topova i minobacača“, rekao je Konašenkov i dodao da se 41 ukrajinski vojnik doborovljno predao u protekla 24 sata.

Ranije u petak, načelnik Luganske regionalne vojne administracije priznao je da su ruske snage napredovale u nekim oblastima južno od Lisičanska, a to su Zolote i Toškivka, prenosi CNN.

Rusko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da su moskovske snage gađale pet skladišta municije u regionu Luganska, dodajući da ukrajinske snage veoma iscrpljene.

PROČITAJTE JOŠ:

"Da bi popunila gubitke u ljudstvu, ukrajinska komanda je prinuđena da formira posebne streljačke bataljone formirane od neobučenih mobilisanih građana u svakom regionu prema Donjecku i Lugansku", rekao je on.

U istoj oblasti Luganska, šef vojno-civilne administracije Hirske, Aleksij Babčenko, rekao je da su ruske snage "potpuno zauzele grad".

"Nažalost, od danas u osam sati, teritorijalna zajednica Hirske je potpuno okupirana", rekao je Babčenko u televizijskom obraćanju.

"Uprkos činjenici da je u blizini Zolota postojalo snažno utvrđenje, proboj je napravljen iz pravca Orihove-Toškivka. Trenutno se uspostavlja okupacioni režim. Na celoj ovoj teritoriji ostalo je oko 4.000 meštana. Situacja je vrlo teška. Nema struje, vode i gasa", istakao je Babčenko. Istakao je da je oko 60 odsto zgrada u gradu oštećeno.

BONUS VIDEO: Pucnjava Ukrajinaca u Severodonjecku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar