Rusija traži da se puste pritvoreni ruski novinari u Minsku

Svet 10. avg. 202017:37
Podeli:
Foto: Dmitry Brushko/Tut.By via REUTERS

Poslanik ruske Državne dume iz Liberalno-demokratske partije Rusije Vasilij Vlasov napisao je zahtev u ime šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrovom, u kojem je zamolio da se preuzme kontrola nad situacijom sa zadržanim ruskim novinarima u Belorusiji.

„Molim vas da stavite pod posebnu kontrolu ovu situaciju i preduzmete sve mere kako biste postigli oslobađanje ruskih novinara ukoliko je pritvor bio nezakonit ili neosnovan, ili da barem obezbedite da se široj javnosti pruže informacije o mestu gde se trenutno nalaze i njihovom zdravstvenom stanju“, napisano je u dokumentu.

 

Ranije je portal RT preneo da je dopisnica agencije „Raptli“ uhapšena dok je izveštavala sa protesta u Minsku.

Istovremeno, agencija Sputnjik Belorusija saopštila je da je njen novinar Evgenije Olejnik priveden i pretučen nakon nereda u Minsku. Nakon toga agencija je prenela da je novinar agencije pušten iz pritvora i da se već vratio kući.

Glavna urednica „Dejli storma“ Aljona Sivkova saopštila je da su novinari ovog lista Anton Starkov i Dmitrij Lasenko pretučeni u Minsku tokom hapšenja. Ona je takođe istakla da je pored njih povređen i Maksim Solopov iz „Meduze“, koji je, kako kaže, dobio mnogo više batina.

S tim u vezi, glavni urednik TV kanala „Dožd“ Tihon Dzjadko takođe je govorio o pritvoru novinara u Minsku i istakao da su se dopisnici vratili u Moskvu sa zabranom ulaska u Belorusiju u periodu od pet godina.

U Belorusiji su 9. avgusta održani izbori nakon kojih su počeli protesti opozicije. Na izborima je, prema preliminarnim rezultatima, pobedio dosadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko.

Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti su u centru Minska postavili barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar