Rusija testira kombinovanu vakcinu protiv gripa i korone

Svet 08. apr. 202115:46
Podeli:
koronavirus
Foto: EPA-EFE/Andreu Dalmau

Ruski državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ trenutno testira na životinjama kombinovanu vakcinu koja će istovremeno štititi i od virusa korona i od gripa, rekao je generalni direktor centra Rinat Maksjutov. Pojasnio je da se u slučaju potrebe vakcina „EpiVakKorona“ može veoma brzo modernizovati, za prilagođavanje sastava vakcine nije potrebno više od jednog dana.

Još jedan proizvod centra je nazalna vakcina protiv korone, odnosno vakcina u obliku kapi za nos. Maksjutov je objasnio da sastav glavne aktivne komponente ostaje isti kao i u vakcini „EpiVakKoroa“, a imunitet će se formirati na sluzokoži koja služi kao „ulazna vrata“ za infekciju.

Direktor „Vektora“ je takođe istakao da se u slučaju potrebe vakcina „EpiVakKorona“ može veoma brzo modernizovati.

„Ukoliko se iznenada dogodi da virus mutira i u delovima iz kojih smo izdvajali naše peptide i ukoliko budemo morali da obnovimo vakcinu, za prilagođavanje sastava vakcine neće biti potrebno više od jednog dana“, pojasnio je direktor.

Vakcina protiv korone „EpiVakKorona“ najverovatnije ove godine neće biti dostupna za decu, na kojima ispitivanja  obično traju najmanje 180 dana.

Prva faza kliničkih ispitivanja planirana je na tinejdžerima od 15 do 17 godina starosti, a dalje će se sprovoditi na mlađim starosnim grupama.

Govoreći o imunitetu nakon primanja vakcine „EpiVakKorona“, Maksjutov je rekao da se imunitet najbolje formira kod mladih, zdravih dobrovoljaca, dok se malo slabije formira kod starijih ljudi. Kako kaže, to ne iznenađuje, jer stariji ljudi imaju probleme sa zdravljem.

„Svaka vakcina lošije funkcioniše kod starijih ljudi, to nije samo slučaj sa našom“, konstatovao je Maksjutov, precizirajući da se u okviru postregistracionih ispitivanja na dobrovoljcima starijim od 60 godina niko nije razboleo nakon formiranja imuniteta.

„EpiVakKorona“ je druga registrovana vakcina u Rusiji za prevenciju kovida 19. i ne sadrži živi virus. Ona formira imunitet zahvaljujući veštački sintetizovanim peptidima. Vakcina će koštati do 4.210 rubalja (oko 46 evra).

U Rusiji su registrovane još dve vakcine protiv korone – „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) centra „Gamaleja“ i „KoviVak“ centra „Čumakov“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar