Rusija suspenduje diplomatske odnose sa NATO savezom

Svet 18. okt. 202114:00 > 14:17
Podeli:
Sergej Lavrov Foto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusija će od novembra prekinuti sve diplomatske odnose sa NATO savezom, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova koje predvodi Sergej Lavrov.

Moskva je najavila da će u potpunosti obustaviti operacije svoje misije pri NATO-u, dve nedelje nakon što je blok predvođen SAD proterao osam ruskih diplomata zbog navodne „neotkrivene špijunaže“ u sedištu u Briselu.

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, otkrio je i da će biro za informacije NATO saveza u Moskvi biti primoran da se zatvori. Pored toga, akreditacije predstavnicima Alijanse će biti oduzete.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nova pravila nalažu i da se obustavlja se rad informativnog biroa NATO-a, koji je formiran pri ambasadi Belgije. Lavrov je naglasio da će ubuduće Alijansa morati da se obraća ruskom ambasadoru u Belgiji, i to će biti jedini način da NATO kontaktira Moskvu.

Ranije ovog meseca zvaničnici NATO-a odlučili su da smanje broj članova delegacije u bloku, ukidajući akreditacije za osam izaslanika, kao odgovor na „sumnjive zloćudne ruske aktivnosti“.

Nakon odluke NATO-a, portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je da će Moskva raditi na snažnom odgovoru.

BONUS VIDEO Nastavljene velike vojne vežbe „Zapad 2021.“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar