Rusija preti: Moguće sankcije Fejsbuku i Jutjubu

Svet 17. maj. 202119:00
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Služba za nadzor u oblasti komunikacija, medija i informacionih tehnologija Rusije (Roskomnadzor) mogla bi da uspori saobraćaj za platforme Fejsbuk i Jutjub kao što je učinila sa Tviterom, ukoliko ne preduzmu mere za uklanjanje sadržaja zabranjenih u zemlji, saopštio je Roskomnadzor. Rusija je 10. marta usporila rad Tvitera zbog neuspešnog brisanja zabranjenog sadržaja. Roskomnadzor je zapretio da će u potpunosti blokirati društvenu mrežu ako administracija ne počne da poštuje zakon.

„Sada su otkriveni slučajevi objavljivanja protivpravnih materijala i na drugim internet platformama, uključujući na Fejsbuku i Jutjubu. U slučaju da navedene platforme ne preduzmu odgovarajuće mere, na njih mogu da budu primenjene slične sankcije“, navedeno je u saopštenju Roskomnadzora.

Istovremeno, resor je saopštio da je nakon provere odlučio da ne blokira Tviter, ali da će usporavanje saobraćaja na mobilnim uređajima ostati na snazi dok servis ne blokira kompletan zabranjeni sadržaj.

S tim u vezi, rukovodstvo Tvitera poslalo je Roskomnadzoru pismo u kojem je potvrdilo da u potpunosti podržava akcije resora u borbi protiv društveno opasnog sadržaja i da će preduzeti sve mere koje su neophodne za njegovo uklanjanje, dodato je u saopštenju.

Prema navodima Roskomnadzora, ta društvena mreža je već uklonila 91 odsto materijala koji sadrže nezakonite informacije.

Od Tvitera je traženo da blokira 5,900 materijala sa dečijom pornografijom, suicidalnim sadržajem i sadržajem povezanim sa narkoticima, pozivima na učešće u neodobrenim akcijama, kao i ekstremističkim i drugim zabranjenim materijalima. Prema podacima vlasti, ostalo je 563 objave koje nisu sklonjene.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar