Rusija pokreće istragu protiv Jutjuba zbog propisa

Svet 19. apr. 202120:31
Podeli:
Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Rusija je objavila da otvara istragu protiv Gugla i njegove video platforme Jutjuba zbog zloupotrebe dominantnog položaja, u najnovijem sporu ruskih vlasti i digitalnih giganata.

Savezna antimonopolska agencija (FAS) saopštila je da je otvorila ovu istragu zato što su propisi o otvaranju, prekidu ili brisanju Jutub naloga i korisničkih zahteva „netransparentni, neobjektivni i nepredvidljivi“, što može da naškodi intreresima korisnika i ograniči konkurenciju.

„To dovodi do iznenadnih blokiranja i prekida naloga korisnika bez upozorenja i osnove za takvo delovanje“, navelo je rusko regulatorno telo.

Prema ruskom regulatoru, istraga je pokrenuta posle prijave jedne nepoznate ruske organizacije Regionalnog centra internet tehnologija (Rotsit), koja se predstavila kao grupa koja brani interese ruskih korisnika interneta.

Ruske vlasti su poslednjih nedelja uputile više kritika američkim društvenim mrežama Tviter, Fejsbuk i Jutjub, ali i kineskom TikToku, osuđujući njihovu svemoć i kritikujući njihovo ograničavanje sadržaja, posebno političkih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar