Rusija optužila Jutjub za redovno cenzurisanje ruskih medija

Svet 24. apr. 202109:59
Podeli:
Foto: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

"Ruska služba za nadzor u sferi komunikacija, informacionih tehnologija i medija (Roskomnadzor) beleži redovnu cenzuru administracije video-platforme Jutjub protiv sadržaja koji se objavljuje na nalozima ruskih medija", saopštila je pres-služba „Roskomnadzora“.

Pročitajte još:

„Filmovi koji su emitovani na ruskim federalnim kanalima i ne sadrže starosno ograničenje, prema mišljenju administracije Jutjuba, mogu biti dostupni samo punoletnim gledaocima“, saopštio je „Roskomnadzor“.

Kako je precizirano, mnogi snimci se emituju nakon odobrenja na video-platformi ili dodatne saglasnosti za gledanje sadržaja za odrasle.

Ruska služba ističe da Jutjub blokira snimke koji prenose gledaocima video-platforme stav drugačiji od onog koji je prihvaćen na Zapadu.

„Snimci koji govore o istinu o istorijskom doprinosu Rusije u pobedu nad fašizmom, o tragičnim događajima u Beslanu blokiraju se pod izmišljenim izgovorima. Blokiranje obraćanja predsednika Rusije na zvaničnom nalogu NTV Jutjub je objasnio slučajnom greškom“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima službe, Jutjub je 2020. godine devet puta ograničavao pristup nalozima ruskih medija i tri puta njihovim objavama, a za četiri meseca 2021. godine blokirana su tri naloga i pet objava ruskih medija.

Ranije je „Roskomnadzor“ zahtevao od društvene mreže Instagram da ukine ograničenje za reprodukciju ruske himne.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar