(FOTO) Navaljni na putu ka Rusiji, preti mu hapšenje

Svet 17. jan. 202114:09 > 15:49
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto:Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Kritičar Kremlja, ruski opozicionar Aleksej Navaljni u nedelju je otputovao za Moskvu, prvi put otkako je prošlog leta otrovan, bez obzira na to što su ruske vlasti izrazile nameru da ga uhapse.

Pre ulaska u avion u Berlinu, Navaljni je rekao da se oseća „veoma srećno“

Navaljni je jedan od najistaknutijih kritičara predsednika Vladimira Putina, a pred povratak iz Berlina, gde je proveo proteklih nekoliko meseci, poručio je da ga ne interesuju najave ruskih vlasti da će ga krivično goniti.

Zatvorska uprava u Moskvi najavila je da će učiniti sve da uhapsi Navaljnog zbog navodnog kršenja dogovora o izdržavanju kazne za proneveru iz 2014. Navaljni za taj slučaj tvrdi da je namešten.

Pročitajte još:

Ruski opozicionar se suočava i sa tri druga tekuća procesa protiv njega, za koje kaže da su politički motivisani, piše Rojters.

Navaljni je od avgusta 2020. bio u Berlinu, gde je prebačen na lečenje pošto mu je pozlilo na letu za Moskvu. Nemački istražitelji su utvrdili da je bio otrovan nervnim agensom novičokom. On je za trovanje optužio ruskog predsednika Putina. Kremlj u to negira umešanost i tvrdi da nema dokaza, a poručuje i da je Navaljni slobodan da se vrati u Rusiju.

Navaljni je rekao da će iz Berlina poleteti avionom ruske kompanije Pobeda, koja je deo nacionalnog Aeroflota.

Kako je najavljeno, na aerodromu Vnukovo će ga dočekati saradnici i pristalice, njih više hiljada. Tužilac u Moskvi je, međutim, taj skup ocenio kao nelegalan, što znači da bi učesnici mogli biti uhapšeni.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar