Rusija kurs rublje u vreme pandemije brani zlatnom rezervom

Svet 24. maj. 202019:38
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Zlatne rezerve koje je Banka Rusije u proteklim godinama povećala, omogućile su da kurs rublje u aprilu ne zabeležveliki pad, istovremeno održavajući devizne rezerve na rekordno visokom nivou, piše danas Spunjik.

Za pet godina Rusija je značajno povećala svoje rezerve zlata.

Ispravnost ove strategije je postala očigledna tokom krize: čak i pored valutnih intervencija za podršku rublje, Banka Rusije je zahvaljujući rastućim cenama plemenitih metala na tržištu zadržala zlato i devizne rezerve.

U cilju odbrane kursa, martu i aprilu Centralna banka Rusije je potrošila 6,6 milijardi dolara, prodavajući 250-300 miliona dnevno. Kao rezultat toga, rublja je pala za samo 20 odsto, što je manje u odnosu na očekivanja, s obzirom na činjenicu da su cene nafte pale gotovo trostruko.

Kako navodi Sputnjik, prema procenama analitičara „Gasprom““ banke, bez valutnih intervencija, dolar bi do početka maja vredeo više od 110 rubalja. Istovremeno, vrednost zlatnih rezervi u međunarodnim rezervama Banke Rusije porasla je u aprilu zaključno sa 1. majem, za šest milijardi dolara, na rekordnih 126 milijardi dolara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar