„Rusija je ubila Litvinjenka“: Šamar Putinu iz Evropskog suda

Svet 21. sep. 202110:58 > 14:29
Podeli:
Vladimir Putin i Aleksander Litvinjenko Foto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia, Martin HAYHOW / AFP / Profimedia

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Rusija odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Litvinjenko, bivši ruski špijun koji je postao britanski državljanin, umro je od trovanja polonijumom 2006. godine u Londonu.

Istagom sprovedenom 2016. godine u Velikoj Britaniji zaključeno je da je ubistvo „verovatno odobrio“ ruski predsednik Vladimir Putin. Rusija negira bilo kakvu umešanost u njegovu smrt.

Aleksandar Litvinjenko je bio pripadnik tajne službe, disident, bivši potpukovnik KGB-a i kritičar ruskog režima.

Kobni čaj 

U novembru 2006. godine Aleksandar Litvinjenko otrovan je radioaktivnim polonijumom-210, dok je ispijao čaj u hotelu „Milenijum“ u Londonu. Bivši agent KGB-a radio je u to vreme za britansku obaveštajnu službu MI6 kao konsultant. Polonijum-210 je redak radioaktivni izotop koji se dobija samo u zatvorenim nuklearnim postrojenjima. Takvih ima pod kontrolom ruske države, prenosi Dojče vele. Litvinjenko je nakon trovanja preminuo u bolnici.

Ovaj slučaj je privukao veliku pažnju javnosti i odmah su krenule optužbe kako je Litvinjenka otrovala ruska vlast. Njegova smrt zaoštrila je odnose između Rusije i Velike Britanije.

U maju 2007. godine, Velika Britanija zatražila je od Moskve izručenje Andreja Lugovoja, glavnoosumnjičenog za ubistvo Aleksandra Litvinjenka, kako bi mu se sudilo u Londonu.

Zahtev je odbijen i došlo je do prekida političkih odnosa, ali i saradnje po praktičnim pitanjima. Iako je ekonomska saradnja nastavljena, političke veze nikada nisu u potpunosti obnovljene. Sa ubistvom Litvinjenka, zahlađenje odnosa Moskve i Londona dostiglo je najnižu tačku u novijoj istoriji, prenosi Dojče vele.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar