Rusija i Ukrajina: Spremnost na intervenciju, pozivi na mir

Svet 08. apr. 202123:14
Podeli:
Dmitry Kozak
Dmitrij Kozak Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski visoki zvaničnik Dmitrij Kozak upozorio je danas da bi Rusija mogla da interveniše da pomogne svojim građanima na istoku Ukrajine, ukoliko ukrajinske vlasti pokrenu ofanzivu protiv prorurskih separatista. Ukrajina je pozvala Rusiju da odmah zaustavi akcije koje su usmerene na pogoršanje bezbednosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba, da se odrekne nasilja i logike rata i da ispuni obaveze u skladu sa dogovorenim rezultatima samita N4 u Parizu i Minskim sporazumima, prenela je večeras ukrajinska ambasada u Beogradu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako je večeras prenela britanska televizijska mreža BBC, Kozak je rekao bi Rusija mogla da interveniše da „brani“ svoje gradjane na istoku Ukrajine.

„Sve zavisi od razmera akcije“, rekao je Kozak i dodao da bi eskalacija sukoba u Ukrajini značila „početak kraja“ za Ukrajinu.

SAD i Nemačka danas su izrazile zabrinutost zbog porasta tenzija na tom području. Rusija je poslednjih dana dovela svoje vojnike na granicu sa Ukrajinom.

U saopštenju povodom izjave zamenika šefa administracije ruskog predsednika Dimitrija Кozaka da će „ako Кijev započne ratna dejstva u Donbasu, to biti početak kraja Ukrajine“, i da je Rusija spremna da „zaštiti stanovnike u regionu“, navedeno je da Ukrajina nastavlja da daje prednost političko-diplomatskom putu za rešavanje krize, jer su mir i životi ljudi osnovna vrednost za tu državu.

„Sve zavisi kojih će razmera biti požar. Ako tamo bude, kako kaže naš predsednik, organizovana nova Srebrenica vrlo verovatno ćemo morati stati u zaštitu“, rekao je Kozak, a prenela ukrajinska ambasada.

Iz ambasade je saopšteno da zvaničnici Kremlja i mediji pojačavaju napade dezinformacijama, u kojima se Ukrajina predstavlja kao nemilosrdni agresor (koji napada svoju teritoriju), dok Rusija aktivno povećava vojno prisustvo na privremeno okupiranim teritorijama, kao i u oblastima koje su u blizini Ukrajine.

„Izgleda da je Moskva već pripremila izmišljeni izgovor kako bi započela novu fazu oružane agresije protiv Ukrajine“, ocenila je ukrajinska ambasada i navela da je trenutna eskalacija koju je pokrenula Rusija, najveća poslednjih godina.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar